Írások

A hétvégén San Kupa – ELHALASZTVA

A hétvégén tehát az eddig hagyományoktól eltérően a pisztrángszezonban kerül megrendezésre a MűHOSz egyik legsikeresebb rendezvénye, a San Kupa, amit a tavaly elhunyt, az ide járó legyesek jóbarátjaként ismert, rendkívül segítőkész halőr tiszteletére Lech Straszkiewicz Emlékversenyre keresztelt a Szövetség.

Őszi San

A külföldi rendezvényeinken sem ritka, hogy a legyesek magukkal csábítanak egy-két családtagot, akik nem felétlenül a horgászat szépségei miatt kelnek útra. Mivel a pisztrángos-péres vizek jellegükből adódóan hegyvidéki tájakon futnak át, kiváló kirándulós programok szervezhetők, míg apu derékig a Sanban állva kergeti a halakat.

Apropó, San. Mit is érdemes tudni erről a folyóról? A San a Kárpátok észak-keleti részének külső vonulataiban ered, tulajdonképpen Lengyelország dél-keleti csücskében. Ezen a szakaszon természetes határként választja el Ukrajnát Lengyelországtól. A Visztula vízrendszeréhet tartozik, így tehát a San vízcseppjei Balti-tengerben vállnak újfent a világóceán részévé. A folyó a versenyünk körzetébe érve mesterséges duzzasztás nyomán kiszélesedik, majd Myczkowce település után ismét természetes jelleget öltve robog tovább észak-nyugati irányba.

Történetek

A hétvégi programnak helyet adó Gawra Panzió Lesko (?leszkó?) városka mellet található, ami a járási központ is. A lengyel közigazgatásban ez a terület a Kárpátaljai vajdasághoz tartozik. Leskót vélhetőleg a tizenharmadik században alapították, első írásos említése az 1400-as évekből ismert. A II. világháború kezdetén a német-szovjet meg nem támadási szerződében szovjet területekhez csatolták, majd a mikor a németek megkezdték a keleti hadjáratukat, elfoglalták a területet. A háború végéig komoly harcok helyszíne volt, sőt még a lengyel-ukrán konfliktusok tisztázásáig, egészen a 40-es évek végéig folyamatos összecsapások jellemezték a vidéket. Ha Eperjes felöl érkezünk a 73-as főúton, a szlovák-lengyel határ előtt számos feltűnő emlékmű őrzi a régióban a háború emlékét.

Sebes pisztráng – egyenméret

A San Lesko elhagyása után Gyöngyös testvérvárosához, Sanokhoz érkezik. Sanok negyvenezres kisváros, komoly történelemmel. Ezt a több mint 1000 éves történetírás és latin nevének léte is igazolja. Múltjának magyar vonatkozása is van: Árpád-házi királyunk, II. Géza is tiszteletét tette itt egy kis villongás ereéig, és uralma alá hajtotta Sanokot és a környező falvakat. Sanok mára meghatározó ipari és kulturális központtá vált. Itt található számos iskola mellett az Autosan buszgyár is. A kirándulókat múzeumok (vár, skanzen, XIV. szd-i templom), a főutcán Svejk élethű szobra, túraútvonalak és sportrendezvények várják.

Kristály tiszta víz

A régió finomságainak kipróbálására a Gawra kiváló konyhája mellett mind Lekso, mind Sanok éttermei rendelkezésre állnak. A helyi specialitás a pirog, ami az oroszoktól jól ismert töltött, kifőtt tésztaétel, de érdemes megkóstolni a pisztrángjukat is. A csülköt itt főve készítik, ami igen kiadós étel, de nem kihívás egy edzett magyar gyomornak. A levesrajongók választhatnak a pacalleves (?flacski?) és a céklalében úszó raviolik közül.

Ne féljünk tehát útra kelni a pecásokkal! Míg a családfő furcsa mód ruhában fürdik, fedezzük fel a Keleti-Beszkidek e barátságos régióját!