A műlegyes dobóbajnokság szabályzata

ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK

1. A rajtsorrendet sorsolni kell.
2. A célbadobás versenyszámban a selejtezőkből a három legmagasabb pontszámot elérő versenyző jut be a döntőbe. Ha a selejtezőben a harmadik helyen vagy a döntőben holtverseny alakul ki, akkor az érintett versenyzők szétdobásban vesznek részt, azaz egymás ellen mérkőznek a helyezésért.
3. A résztvevők a verseny során nem változtathatnak a felszerelésükön miután az időmérés elkezdődött, kivéve a legyet és az előkét. Ha a légyen és az előkén kívül a felszerelés más része használhatatlanná válik (pld. bottörés), akkor az időmérést fel kell függeszteni amíg a sérült eszközöket kicserélik. Érvényes dobást csak az időkorláton belül lehet elérni.
4. A szabályok megsértése a versenyből való kizárást vonja maga után.
5. A versenybíróság három főből áll, akik
- megvizsgálják az benyújtott kifogásokat
- megakadályozzák a szabályok megsértését és döntenek a büntetésekről
- a szervezőkkel való egyeztetés alapján döntéseket hoznak a verseny lebonyolításának technikai részleteiről.

CÉLBADOBÁS (Trout accuracy)

A FELSZERELÉS
1. Bot: bármilyen gyártmányú és AFTM osztályú, a maximális hossz 275.5 cm a gyártási szóródást is beleértve (9 láb=274.3 cm).
2. Zsinór: Barrio GT125 WF-5-F. A zsinórt nem lehet átalakítani.
3. Előke: monofil, minimális hossza 2.5 méter. A tippet minimum 40 cm a maximális átmérője pedig 0.30 mm
4. Légy: A szervezők biztosítják (kb. 3 cm hosszú GloBug yarn a közepén megkötve)

A VERSENY
5. A versenypálya: 4 cél van, mindegyik három darab körből áll, amelyeknek átmérője 60-120-180 centiméter. A célokat véletlenszerűen helyezik el 8-15 méter távolságban a dobó pozíciótól (a mérés a dobó pozíció legközelebbi pontjától az egyes célok közepéig történik. A dobó pozíció egy kijelölt 1,2 méter oldalhosszúságú négyzet.
6. A dobás menete: balról jobbra 1-2-3-4-es számú cél, mindez négyszer megismételve, azaz összesen 16 dobás.
7. A dobás technikája: csak a fej feletti dobás megengedett. A spiccgyűrűn kívül lévő zsinór hosszának a változtatása csak lengetés közben megengedett (azaz a földön fekvő zsinórt nem lehet befejteni). A kezdéskor a dobónak a legyet a kezében kell tartania, a spiccgyűrűn kívül lévő legyezőzsinór hossza pedig nem haladhatja meg a bot hosszát.
8. Időkorlát: 5 perc.
9. Eredmény számítása: Találatnak számít, ha a légy megérinti a talajt vagy a vizet a gyűrűn belül vagy magán a gyűrűt. A legbelső gyűrűben elért találat 5 pontot ér, a második gyűrűben 3 pontot és a legkülső gyűrűben elért találat 1 pontot ér. Ha a légy, az előke, vagy a zsinór megérinti a talajt, vagy a vízfelszínt lengetés közben, akkor a dobás érvénytelen (0 pont) és a dobónak a következő célponttal kell folytatnia a dobást. Ha kettő vagy több versenyző ugyanazt az eredményt éri el, akkor az ehhez szükséges idő dönti el a sorrendet (aki rövidebb idő alatt teljesít, az végez előrébb).

TÁVDOBÁS PISZTRÁNGOZÓ FELSZERELÉSSEL (TROUT DISTANCE)

FELSZERELÉS

1. Bot: bármilyen gyártmányú és AFTM osztályú, a maximális hossz 275.5 cm a gyártási szóródást is beleértve (9 láb=274.3 cm).
2. Zsinór: Barrio GT125 WF-5-F. A zsinórt nem lehet átalakítani.
3. Előke: monofil, maximális hossza 3 méter. A tippet átmérője nincs szabályozva.
4. Légy: A szervezők biztosítják (kb. 3 cm hosszú GloBug yarn a közepén megkötve)

A VERSENY

5. A versenypálya: érvényes dobás az, amit a dobópozícióban álló versenyző a szektort jelölő két párhuzamos egyenes közé juttat. A szektor szélessége 5-10 méter a minimális hosszúsága pedig 50 méter. A dobópozíció szélessége megegyezik a szektor szélességével.
6. Időkorlát: 4 perc
7. A dobás hosszát a dobópozíció legközelebbi pontja és a légy közötti távolság adja meg. Az időkorláton belül elért leghosszabb dobás adja a versenyző eredményét. Ha két versenyző ugyanakkora távolságot ér el, akkor a második leghosszabb dobás dönt közöttük.

LEBONYOLÍTÁS

8. A szervezők az indulókat sorsolással 2, 3 vagy 4 fős selejtezőcsoportokba osztják be a nevezők számától függően. Az egy selejtezőcsoportba tartozó versenyzők egy időben, egyszerre dobnak. A selejtezőkből továbbjutott versenyzők páronkét dobnak, egyenes kieséses rendszerben. Ha a résztvevők számának függvényében a selejtezőkből 4 vagy 8 versenyző jut tovább, akkor a döntőbe jutott két versenyző között dől el az első és a második, az elődöntőkben kiesett két versenyző között a harmadik és a negyedik hely sorsa. Ha a selejtezőkből 6 vagy 12 versenyző jut tovább, akkor hárman kerülnek a döntőbe és ott dől el az első három hely sorsa.