Írások

A süllő legyezőhorgászata – 1. felszerelés

A legyezőhorgászat lehetőségei hazánkban sajnos korlátozottak. Pisztráng híján a domolykó lehet a klasszikus szárazlegyes módszerek célhala, de a hazai vizekben is szép számmal foghatók olyan ragadozók amiket streameres technikával biztosan megfoghatunk.  A csuka és a balin mellett a süllő is ilyen, mégis legyezőhorgász körökben misztikum lengi körül, általában kevés bizakodással vágnak bele a legyezőhorgászok. Magyar nyelven kevés valóban hasznos információt találhatunk a süllő legyezőhorgászatáról és a külföldi szakirodalomból sem meríthetünk sokat ebben a témában. Ebben a cikksorozatban saját tapasztalataimat és az azokból levont következtetéseket fogom rendszerezve közreadni.

Pályafutásom kezdetén egy kis kövezés meghorgászását terveztem ahol előtte sok szép halat fogtam pergetve. A part meredeken mélyült, húzós víz sodort már közvetlen a kövek előtt ahová egész közel kiálltak a halak. Késő éjjel érkeztem a pályára, óvatosan lelépkedtem le a partra,majd  megtaláltam a helyem egy laposabb kövön. Elkezdtem lefejteni a zsinórt, a legyet pedig közben beengedtem  a lábam elé a vízbe.  Néhány métert húzhattam le az orsóról amikor felrobbant előttem a víz, éles csattanással vágott oda a jó süllő. Bevágni persze nem tudtam, nem készültem a kapásra, jóformán el sem kezdtem még a horgászatot. Akkoriban még nem fogtam két kilónál nagyobb süllőt léggyel és ez bizony bőven felette volt. Miután  magamhoz tértem a sokkból, horgászni kezdtem, de több kapást már nem tudtam elérni. Nagyon szép hal volt és csak a tapasztalatlanságomon és a kapkodáson múlt, hogy nem tudtam megfogni. Megtanultam viszont egy fontos dolgot: Ha meg akarjuk a süllőt legyezve fogni, a legváratlanabb helyzetekre is fel kell készülnünk.

A legizgalmasabb tényező a süllő éjszakai legyezőhorgászatánál, hogy egészen rövid zsinóron is akaszthatunk nagy testű halat. Könnyű felszerelésen komoly halat fárasztani, ez teszi ezt a módszert hihetetlenül izgalmassá.

Horgásznaplóm szerint legyezőhorgász éveim alatt összesen 76 db süllőt fogtam legyezve, ennek túlnyomó többségét a Dunán, éjszaka. Fontos megemlíteni, hogy minden esetben olyan szituációkban fogtam a halakat, amikor wobblerrel is meg lehetett fogni őket, elsősorban kövezések környékén.  A szituációk jellemzője volt, hogy a halak viszonylag koncentráltan, kis területen helyezkedtek el. A téli medersüllőzés és a zátonyokon való gumihalazás időszakában kitartóan próbálkoztam legyezéssel, különböző intenzitással süllyedő zsinórokkal, de a sikerek elmaradtak. A nagy területen való ún. ?semmi? horgászathoz vannak a legyezésnél sokkal hatékonyabb módszerek is. Amikor azonban érdemes wobblerrel próbálkoznunk, biztosak lehetünk abban, hogy ? ha nem is mindig könnyen ? legyezve is megfoghatjuk az éjszaka kékfarkú rablólovagját. A sikerbe vetett hit a legfontosabb tényező ennél a horgászmódszernél, különösen a süllőhorgászatnál. Most, hogy már kellő hittel vagyunk felvértezve, nézzük, mire is lesz szükségünk!

Készüljünk fel a meglepetésekre! Menyhal légyre, ráadásul nyáron.

 

A balin és a domolykó mellett a csuka is esélyes éjszakai vendég a süllő legyezésnél.

 

Az optimális süllőző legyezőbot

A nagyobb osztályú legyezőbotok még a könnyebb pergetőbotokhoz képest is lényegesen finomabbnak tűnnek. Ezért és a halak viszonylag nagy mérete miatt kézenfekvő megoldásnak tűnik a 8-as zsinórosztályú bot használata. Magam is 9-es bottal kezdtem a legyezést süllőre, de még ez az igazi bivalyölő bot is összehasonlíthatatlanul nagyobb fárasztásélményt adott mint az akkoriban használt 10-40 g-os pergetőbotom. Később, miután beszereztem egyet, váltottam 8-as botra. Ezekben az években nagyon könnyen jöttek a sikerek, könnyen meg tudtam fogni a süllőt, hozzá kell tennem azonban, hogy akkoriban lényegesen több süllő volt a dunai pályáimon. A másfél kilós méret sokáig választóvíznek számított, nem tudtam fölé menni, pedig pergetve fogtam nagyobbakat. Ennek az oka borzasztóan egyszerű volt. A vastag legyezőzsinór vízbe csapódása egyszerűen elriasztotta a felszín közelében vadászó, rutinosabb süllőket. Sokáig kevésnek tartottam a 6-os zsinórosztályt erre a pecára, pedig nem így van. 6-os bottal és a megfelelő felszereléssel gyakorlatilag bármekkora süllőt meg tudunk fogni és a használt legyek is könnyen dobhatóak vele. A lényegesen vékonyabb zsinór viszont sokkal finomabban érkezik a vízbe, nem keltve fel a süllők gyanakvását. A pontos, finom prezentációt és a hely óvatos megközelítését mindenkinek el kell elsajátítania, aki sikerrel akar süllőre legyezni!

Legyezőbotok bevetés előtt. Mostanra egy felszereléssel minden szituációt meg tudok oldani.

 

Szép süllő a csónakdeszkán

 

Orsó, zsinór

Az orsónak lényegesen kisebb a fontossága, sok szót nem érdemes vesztegetni rá. Legyen megbízható és lehetőleg large arbor, tehát széles dobbal rendelkező. A nagy dobméret igen hasznos, ha gyorsan akarjuk feltekerni a zsinórt, ráadásul kevésbé rendeződik körökbe tőle. A fékre csak kivételes esetekben lehet szükség, a süllő fárasztására nem jellemzőek a hosszú kirohanások és a visító fék.
Kezdeti próbálkozásom éveiben sokféle, különböző süllyedési tulajdonságokkal rendelkező zsinórt kipróbáltam, de mostanra kizárólag úszó zsinórt használok. Extrém eseteket leszámítva, sosem lesz szükségünk süllyedő zsinórra, a megfelelő streamerekkel szinte minden szituációt meg tudunk oldani úszó zsinórral is. A különböző súlyozású streamerek használatával a felszíntől 3 méteres mélységig végig tudjuk horgászni vele a vízoszlopot. Mivel nagy dobásokra nem lesz szükség, a zsinór szerepe korlátozott, a választásban azonban fontos szempont legyen a fejrész minél kisebb átmérője.

A hasonló méretű süllő legyezőboton már komoly fárasztásélményt adhat

 

Önfotó süllővel

 

Leader

A leader, vagyis az előke már meghatározó tényező, megérdemli, hogy többet foglalkozzunk vele. Csomózott leadert használok, szabadabb lehetőségeket nyújt mint a vékonyodó előkék, nem is beszélve arról, hogy a töredékébe kerül. Az előke anyaga feltétlenül merev legyen, ez a felszerelés összahangjához és a legyek átfordításához szükséges, lágy zsinóron könnyen összeomlik a dobás. A rendkívül kopásálló német Maxima előkezsinórok merevségükkel tökéletes választásnak bizonyultak. Egy amerikai horgászmagazinban találtam a következő, eredetileg feketesügérre használt leader formulát ami süllőre is tökéletesen bevált:

290 cm ? 6 #
90 cm ? 0,50 mm
80 cm ? 0,43 mm
70 cm ? 0,38 mm
50 cm ? 0,25 mm

Ezt a formulát elsősorban a könnyű variálhatósága miatt szeretem. Ha a sodrás erős, vagy a halak mélyebben tartózkodnak, növeljük bátran a 25 mm-es tippet szekció hosszát akár 1-1,5-méterre is. Óriási előnye ennek a leadernek, hogy ugyanazzal a felszereléssel tudunk balinozni is. Balinra váltva, nem kell előkét cserélni, egyszerűen toldjuk meg egy darab 0,20 mm-es zsinórral, 50-60 cm-es hosszban.

Egyéb hozzávalók

Ha legyezve akarunk süllőt fogni, az alapfelszerelésen túl sokmindenre nem lesz szükségünk. Jó szolgálatot tesz a zsinórszedő tálca, elsősorban parti horgászatnál. Ha lehet olyan fejlámpát használjunk amin van vörös fény, ha végképp világítanunk kell, azt használjuk. Fontos még a fenőkő, a horgok könnyen kicsorbulhatnak a köveken. Kell még egy fogó a szabadításhoz és persze egy doboz fogós streamer.

Sokáig a legnagyobb legyezett süllőm volt ez a 3,30 kg-os, furcsán görbült hal

 

A süllő legfőbb tápláléka

A következő részben a  horgászat technikáját fogom bemutatni