Írások

A süllő legyezőhorgászata – 3. streamerek

Túlzás nélkül állítható, hogy egyetlen műcsali sem imitálja annyira élethűen a kishalat, mint egy jól megkomponált streamer. Sem a wobblerek veretése, sem a gumicsalik vibrálása nem hasonlít a kishal valós mozgásához, szemben a streamer pulzálásával. Ehhez azonban a szőrök, a tollak és a szintetikus anyagok megfelelő kombinációja szükséges. A streamerek három legfontosabb alaptulajdonsága a megfelelő méret, az élethű sziluett és a vízben tanúsított mozgás. Csak akkor fogja a süllő tápláléknak tekinteni műlegyünket, ha ezek a paraméterek megfelelőek. Most pedig nézzük át részletesen, hogyan és milyen streamerekkel tudjuk meghorgászni a vízoszlop különböző rétegeit!

Október végén próbálkozunk Lali barátommal a Dunán, ideális vízállásnál. Amikor a kőgáton partra szállunk, már erősen szürkül, rablást azonban nem hallunk. Beállunk a pozíciókba és megkezdjük a horgászatot. Én az alsó oldalon próbálkozom, Lali a felső részt, a ráfolyást választja. A spicc előtt erősen húz a víz, szépen húzza a csíkot a legye. Alig dob néhányat, amikor éles csattanással üti le a legyet a süllő. A kapás vehemens volt, ámde pontatlan, elvétette a hal. Szerencsére viszont nem érte horog a száját, ilyenkor nagy az esély, hogy újra rávágjon. Lali extázisban, koncentrálva horgászik, a várt kapás azonban elmarad. Nem kell neki többet a Wooly Bully. Lali csalódottan hagyja ott a pályát, leül egy kőre pihenni. Ott volt a jó süllő, de megfogni nem sikerült! Engem azonban nem hagy nyugodni a gondolat, csak meg kellene fogni valahogy azt a süllőt. Clousert kötök fel és odalopakodom a ráfolyásra. Hiába az ólomszem, az erős sodrás nem hagyja lesüllyedni a súlyozott legyet, centikkel jöhet a felszín alatt. A legyezőzsinór már a gyűrűk között, emelném ki a legyet amikor felrobban a víz, hangos csattanással durrant oda a süllő. Ezúttal nem vétette el, rövid, csapkodós fárasztás után másfeles süllőt emelek ki. Lali meglepődik, hiába húzta el tucatszor az egyébként tökéletes legyet a süllő közvetlen közelében, a gyanakvó halat nem tudta újra becsapni. A másik, eltérő mozgási tulajdonságokkal bíró streamert azonban nem tudta kihagyni.

img_6358

Ha macskával horgászunk, vigyázzunk, hogy ne támadja meg a beemelt halat!

 

img_1350

Fáradt őszi színek

 

img_8439

Első dobásra vágott oda ez a darabos süllő

 

img_8439

Szűk hetvenes

 

A vízfelszín tetején

Ha rabol a süllő, már dörzsölhetjük a markunkat, jó eséllyel meg tudjuk fogni. A kishalak szétrebbenése, a durrogás, csattogás a legemlékezetesebb élmények, sajnos egyre ritkábban van ilyenben részünk.
Ilyenkor válasszunk olyan legyet, ami dúrja a vizet, a csendes víztükrön csíkot húzó légy feltűnő jelenség. Nincs annál izgalmasabb pillanat, mint amikor egy felszínen csíkot húzó streamert csattint le a süllő. Általában vehemens kapást vált ki, gyakori a mellévágás. Előfordult, hogy a két kiló körüli süllő csukákat megszégyenítő szaltóval ugrott ki, teljes testtel a vízből. A legyet elvétette, ezután már nem tudtam többet kapásra bírni. A felszínen csíkot húzó streamerek jellemzője a nagy fej, mely általában szarvas- vagy őzszőrből, esetleg gyapjúból készül. Mivel nagy jelet adnak le, sok esetben felingerlik az inaktívabb halakat is. Teljesen süket éjszakákon is érdemes próbát tenni velük, sokszor felcsalják az egyébként mélyebben tartózkodó halat is.

 

Night bunny diver
Hook: Mustad 34007 – 3/0
Thread: Danville Flymaster Plus 140 denier, Fluo red
Tail: rabbit strip black
Tail flash: Hedron Polar Flash, black rainbow
Body: Hareline Ice Chenille, olive
Collar: black marabu
Head: deer hair black and blue
Eyes: Prismatic 3D eyes

img_4437

A határozott fej rész tolja maga előtt a vizet, ilyenkor a streamer csíkot húz

 

Felszín alatti réteg

Az esetek nagy részében ? főleg a sűrűn horgászott helyeken ? nem mutatja magát a süllő, nekünk is mélyebben kell horgásznunk. Ezekben az esetekben használom a Deceiver típusú, bucktail alapú legyeket és a Woolly Bully nevű streamert. Mivel mindkettő súlyozatlan, érdemes őket vastagabb húsú horogra kötni. A vízben egyenes vonalban közlekednek valamivel a felszín alatt, süllyedő zsinórokkal viszont horgászhatunk velük a mélyebb rétegekben is. Erős sodrásban ezeket is feldobja az áramlat, szépen húzzák a csíkot, de ugyanezt az effektust feltartott bottal is elérhetjük.

 

Woolly Bully
Hook: Mustad 34007 – 3/0
Thread: Danville Flymaster Plus 140 denier, gray
Tail support: bucktail, gray
Tail support flash: holographic flash, silver
Sides: three pair saddle hackles, gray
Belly: sparse icelandic sheep hair, white
Wing: sparse icelandic sheep hair, white
Wing flash: holographic flash, silver
Collar: marabu, gray
Head: Hareline Sculpin Wool, white and gray
Eyes: Prismatic 3D eyes

img_4450

A Woolly Bully minden más streamernél jobban imitálja a küszt

 

img_9237

Az óvatosabb süllők is ritkán tudják kihagyni

 

Különböző mélységekben

A Clouser típusú legyek a legsokoldalúbban használható süllő streamerek. Jellemzőjük, hogy a súlyozott szem miatt átfordulnak és a horog felfelé áll (bendback). Mozgásuk a jiggelés, elengedve süllyednek, meghúzva emelkednek, mindkét fázisban számíthatunk kapásra. A sodrás erősségétől és a vezetéstől függően, úszó zsinórral is horgászhatunk velük 0,5 – 3 m mélységben, ami a legtöbb szituációban elegendő. A hagyományos bucktailből készült verzió a Clouser Minnow, a tollakal feltuningolt változat Clouser half and half néven ismert. Az egyik leguniverzálisabb streamer, nincs olyan ragadozó hal, amit ne lehetne megfogni vele. Lényege az egyszerűségben rejlik, érdemes több méretben és súlyban megkötni, ne okozzon nagy szívfájdalmat ha be kell szakítanunk egyet. Sok esetben az eredményesség záloga, hogy teljesen fenék közelében horgásszunk. Ezekre az esetekre extra ólmozással ellátott Clousereket használok és a tippetet meghosszabbítom egy-másfél méterre. Ezekkel a legyekkel már ne nagyon hadonásszunk, könnyen bottörés lehet a vége. Lassú bevontatással, hosszú szünetekkel engedjük minél mélyebbre, amíg el nem érjük a feneket.

 

Clouser half and half
Hook: Mustad 34007 – 2/0
Thread: Danville Flymaster Plus 140 denier, black
Tail: Roman Moser Ghost fiber, dust
Support flash: Hedron Polar Flash, aqua
Sides: two pair saddle hackles, blue
Wing: bucktail, black
Eye: Wapsi Dumbbell Eyes large, yellow
Coating: epoxi

A faroknak kötött kakastollak élénk turbulenciát keltenek. Mivel a süllő fogai felszakítják a bucktailt, érdemes a kötéseket epoxival lekenni, ezzel streamerünk rendkívül strapabíróvá válik.  Egyszerűen, gyorsan megköthető streamer, ne féljünk leengedni nagyobb mélységekbe.

img_3288

A Clouserek kiváló sziluettel rendelkeznek

 

img_4446

Ha igazán mélyen akarunk horgászni ólmozzuk meg bátran a horogszárat

 

A méret a lényeg?

Streamereinkkel elsősorban a küszt próbáljuk meg imitálni, dunai viszonylatban ez a süllő kedvenc táplálékhala. A nagyságát is a sneci méretéhez igazítsuk, ugyanazt a legyet érdemes többféle méretben megkötni (6-12 cm). A méret és a sziluett a két legfontosabb faktor, ami döntő a streamerek tulajdonságait elemezve és ez a süllőnél sincsen másképp. Többször előfordult, hogy a méretek váltogatása hozta meg a sikert.

Anyagok ? a bőség zavara

A süllő legyezőhorgászat hálás terep a kísérletező kedvű horgászoknak. Bátran elszakadhatunk az előzőekben felsorolt bevált streamerektől és kreálhatunk saját modelleket. A kakastoll finom vibrációjával tökéletes választás faroknak, a bucktail merevebb szálai is életre kelnek a vízben. Az egészen finom pulzálást marabu tollal érhetjük el, de a nyúlszőr csík erőteljes hullámzását is szereti a süllő. Egyszerűen dolgozhatunk az izlandi juh (icelandic sheep) szőrével is, nagyon szépen mozog a vízben. A magam részéről ritkán használok szintetikus anyagokat a süllőstreamerekben. Különböző flash anyagokkal tudunk csillámlást belevinni a megjelenésbe, ezzel is növelhetjük legyünk fogósságát. Légykötésnél általános szabály, hogy a kevesebb mindig több. Azt az anyagmennyiséget, amit először gondolunk felhasználni, bátran felezzük meg.
A legfontosabb a hit! Hinnünk kell abban, hogy legyünk működni fog, ezért időnként szakítsunk időt arra, hogy tanulmányozzuk a mozgását.

A használt horog legyen a lehető legélesebb! Mivel a köveken könnyen kicsorbulhat a horog hegye, azt időről időre ellenőrizzük. Ritka vendég a hogon a jó süllő, ne adjuk meg az esélyt, hogy elszabaduljon! Általában minden halra szakáll nélküli horoggal horgászom, a horog jobban akad, könnyen kiszabadítható,minimális sebet hagyva. A süllő streamereknek is bátran lenyomhatjuk a szakállát, nem kell félni, hogy emiatt fog lemaradni a halunk.

Néhány gondolat a színekről

Az éjszakai süllőhorgászatnál a színek szerepe másodlagos, a bevált színkombinációk bármelyike működhet. Kedvenc világos színkombinációim a chartreuse/fehér, a kék/fehér, szürke/fehér és a sárga/fehér, egytől egyig fogósak. Bármennyire meglepő azonban, de éjszaka a sötét színeket jobban látja süllő. A magyarázat egyszerű. Az égbolt háttere általában világosabb, mint a víz alatt környezet. Mivel a süllő alulról támad, a sötét streamer sokkal inkább kiemelkedik a környezetből, erősebb a kontrasztja. A feketesügérre és a tengeri pisztrángra éjszakai horgászatánál is fekete és kék színű legyeket használnak. A legbeváltabb kombinációm nekem is a fekete/kék, mostanra ez lett dobozomban a number one. Többször előfordult, hogy ugyanolyan méretű, típusú streamert világos színben ignorálta, sötét színekben viszont leütötte a süllő. Érdemes a bevált legyeket többféle méretben és színben megkötni, dobozunkat ezekkel töltsük meg!

img_9331

A legyezés új dimenziókat adhat a süllőhorgászatnak

 

img_3286

A fekete/kék Clouser a Balaton világos vizében is a legjobb színkombinációnak bizonyult