Írások

Az első dobóbajnokság

Mikor röviddel az éves közgyűlés előtt a szervezőség kijelölte a dobóverseny időpontját, senki sem számolt azzal, hogy országos katasztrófahelyzet után leszünk egy nappal. Mindenki egy kellemes tavaszi szombatot képzelt el, mikor is lágy szellőben karikákba célozgat legyet helyettesítő pomponjával. Hogy is képzelhetne mást az ember március idusán? A nagy nap közeledtével azonban egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a beígért kései havazás és az utána jövő viharos szél jó alaposan helybenhagyja az eddigi tapasztalataink alapján hasonló helyzetek kezelésében nemigen jeleskedő kis hazánkat. Biztos, hogy kizárólag a rendezvény apropóján, de akik annyit nézegették a meteorológiai előrejelzéseket, mint mi, teljes mértékben tudatában kellett, hogy legyenek annak, ami be fog következni. Érthetően a hétvége közeledtével nem csupán a helyszín, de egyáltalán az esemény megtartása is veszélybe került. Aztán szó szót, telefon telefont követett, és a szervezők a helyzet normalizálódását látva végül a vasárnapi megrendezés mellett döntöttek, változatlanul Akasztón.

Akasztói Halaspark és Horgászcsárda

Csípős friss reggelben indultunk Budaörsről és fél kilenckor már az Akasztói Horgászpark és Halascsárda autentikus abroszánál ülve koccintottunk az érkezőkkel. Az odaúton az M5-ös autópályát szegélyező rézsűkön félreismerhetetlenül ott voltak az előző napok hótorlaszait megidéző nyomok. Mi lehetett akkor a nyugati megyékben?? A 20 fős brigád ? az előző napi útviszonyokat ismerve meglepő módon ? késedelem nélkül a helyszínen volt. Rég nem látott arcok is előkerültek, és bizony a marasztaló melegből alig-alig akart kiszabadulni az ember abba a még midig meglehetősen friss és szeles ?tavaszba?.

Bemelegítés

Aztán végül a reggelik és frissítő kávék elköltése után csak megkezdődött a részvevők kiszivárgása, és a célbadobáshoz szükséges pálya felállítása. A juhok placcát szegélyező fakerítést hamar gigantikus marokkó játékot idéző kusza botkupac, táskák, termoszok és hivatalos rendezvény látszatát keltő molinók borították be.

A résztvevők kezdés előtt

A délelőtt tehát a célbadobással telt. A szervezők vázolták a szabályokat és a verseny pontos menetét, majd következett a versenysorrend meghatározása a jól bevált kalapos számhúzással. A gyakorlattal ellentétben a célpontok a rackák által rövidre legelt fűre, és nem vízre kerültek.

Célpontok

A versenyző előtt véletlenszerűen, 8 m és 15 m közötti távolságban vízszintesre fektetve 4 céltábla található 60 cm, 120 cm és 180 cm átmérőjű koncentrikus körszektorokkal. Ezek pontértéke bentről  kifelé 5, 3 és 1 pont, a célon kívüli találat nulla pontot ér. A feladat értelemszerűen lehetőség szerint a legkisebb körbe találni. A pályát a versenyzőnek négyszer kell teljesítenie egyhuzamban úgy, hogy balról jobbra haladva mind a 4 célra egymás után dob. Ez ugye 16 dobás, mely során tehát maximálisan 80 pont szerezhető. A rendelkezésre álló idő 5 perc, ami a próbálkozások többségében bőven elegendő. A pimasz szél a távdobással ellentétben itt megkeseríti a dobó életét. Megfelelő trükként a dobó bojt megnyálazásával próbálkozhatunk, de a talajt borító birkabogyók nem biztos, hogy jó étvágyat nyújtanak a pompon nyalogatásához. Az első három legtöbb pontot dobó a meccs végén újból csatázik, így alakul ki a végső sorrend. Elhihetjük, hogy bár a 15 méteres távolság épp csak egy rakós bot hossza, nem egyszerű beleejteni annak a távolról tenyérnyi foltnak látszó izének a közepébe a zsinegünk végére biggyesztett légyimitációt. Dél körül meglett a forduló eredménye, a legyesek pedig a csárda melegében kerestek ismét menedéket a bőr alá kúszó márciusi hűs elől.

Célbadobás

Ragyogó halételek, birkapörkölt, megannyi finomság közül lehet választani a Halascsárdában. Aki igazán magyaros ételekre vágyik, semmi esetre se hagyja ki, ha az 52-es úton Akasztó térségében jár. Mivel a húszfős brigádunk majdnem egyként ült asztalhoz, kissé elakadt a családokra specializálódott kiszolgálás, de végül senki sem maradt éhen.

A pálya kijelölése

Kicsit talán késve, és sok okos ötlettől összezavarodva állt neki a társaság teli hassal a távdobó pálya kitűzésének. A folyamatosan fújó szél többeket zavart, a rutinosabb dobók viszont reményteli arccal várták a körüket. A távdobás lényege rém egyszerű: olyan messze juttatni a bojtot műlegyező dobással, amilyen messze csak lehet. Egyetlen korlát áll a versenyző útjába, ami nem más, mint a kivitelezésre szánt 4 perc. Ez a fáradást tekintve tulajdonképpen elég is, ideális esetben 10-12 dobás végrehajtására éppen pont megfelelő.

Távdobás

A nemzetközi szabályzattal ellentétben a verseny egy új kvalifikációs lehetőséget próbált ki, mely arra van kiélezve, hogy az ember csak úgy juthat tovább, ha azonos körülmények között (egy időben) jobban teljesít ellenfeleinél. A versenyt tovább fokozza a párbajok izgalma, természetesebbnek hat a szurkolás is. A pontos tapasztalatokról később még bővebben beszámolunk itt a portálon. A dobók szépen lassan kiestek, elvéreztek, összeomlottak, volt dráma, időn túli egyéni rekord, és végül már csak a három legjobb állt a faléccel küszöbözött dobópozíció elé.

Döntő

A délutáni forduló a relatív késői kezdés és a gyakorlatlanság miatt ekkorra már sötétbe fordult, a döntősök pomponjait csak elemlámpák fényeinél találták meg az átfázott bírák. A végső 4 perc letelte után gratulációk kíséretében mindenki szedelőzködni kezdett, a lámpások hamar begyűjtötték a pályát szegélyező megannyi mérőszalagot, cöveket, ponyvát, és a rommá fagyott kis társaság visszahúzódott a csárdába egy rövid ünnepi ceremóniára, ahol is gazdára találtak az érmek, egy leghosszabb dobásért járó plakett, és a várva várt összetett első helyért járó fődíj, a híres-neves Sage One 590-4.

Győztesek balról jobbra: Hárságyi Péter(összesített I. hely), Benyhe János(célbadobás I. hely),
Szmutni Ákos(távdobás II. hely), Tölgyesi Levente(célbadobás III. hely)

Azt gondolom, hogy olyan rendezvényen vagyunk túl, ami precedens értékkel bír a magyar műlegyezés forradalmasítását célzó időszakban. Sokáig fogunk még erről beszélni! Kedvenc módszerünk ismét megmutatta egy olyan arcát, ami ?halak nélküli peca?, testet, lelket edző kiváló próbatétel, ahol sok más sporthoz hasonlóan együtt van jelen a koncentráció, a precizitás, a teljesítmény és a győzni akarás. Bátran ajánljuk az események fül látogatását, mert lesz még ilyen, ezt megígérjük?

Eredmények

Eredmények