Bemutatkozás

A mai, felgyorsult világban egyre fontosabbá válik a természetes környezet védelme. Ennek egyik legjobb eszköze a természettel egybeforrt tevékenységek gyakorlása és népszerűsítése, mely lehetővé teszi, hogy kisgyerektől az aggastyánig mindenki magáénak érezze mindazt, ami körülvesz bennünket. Így talán remélhetjük, hogy mi magunk és a következő generációk is gyönyörködhetnek a természet szépségeiben és részévé válhatnak a folyamatnak, ami az embert a környezettel ősidők óta összeköti. A műlegyezés az egyik legszebb és talán legtermészetesebb horgászmódszer, mely magában foglalja a folyók, tavak, halak és a rovarvilág ismeretét és ezért messze túlmutat a puszta halfogáson. Azt mondhatjuk, hogy a műlegyezés életforma, de legalábbis egy olyan gondolati- és szokáskultúra, ahol az ember nem mint a természetet kizsákmányoló erő jelenik meg, hanem – ha másért nem, saját, jól felfogott érdekéből – egységre törekszik a környezetével, és annak megőrzésével igyekszik a szeretett tevékenységet minél magasabb minőségben, hosszú távon fenntartani. A természet szeretete ugyanakkor kevés. Szükség van azok összefogására, akik fontosnak érzik, hogy gyakorolhassák kedvelt időtöltésüket és tenni is hajlandók ezért, hogy ennek feltételei a jelenben és a jövőben is rendelkezésre álljanak.

Catch & Release
A pénzes pér(Thymallus thymallus) az egyik legkedveltebb szárazlegyes hal. A táplálkozása helyenként szélsőségesen szelektív és sokszor csak a legapróbb legyekkel, a legvékonyabb előkével csalható horogra. Hazánkban sajnos nagyon ritka.

Ezért úgy határoztunk, hogy sportunk-időtöltésünk érdekében és védelmében egyesítjük mindazokat a műlegyező horgászokat, természetőrülteket és támogatókat, akiknek ez az ügy fontos. Tesszük ezt azért, hogy sportágunkat gyakorolhassuk, műlegyezésre alkalmas hazai vizeinket felkutassuk, barátságokat kössünk, a természet és hazánk iránt érzett szeretetünket erősítsük. Örülnénk, ha minél több természet szerető ember, horgász, hajszolt városlakó ismerné meg nemes sportunkat.
Célunk, hogy hazánkban, mint a világ számos más helyén is, sporttá váljon a legyező horgászat. Azon leszünk, hogy a műlegyező versenyek megszervezésén túl keretet adjunk más rendezvényeknek például légykötő megmérettetéseknek, kurzusoknak, dobó vetélkedőknek is. Megvalósítottuk, hogy saját kezelésű horgászvizünk legyen, az Eger-patak, melynek telepítésére, tisztítására és revitalizálására sok energiát fektetünk. Célunk további horgászvizek kezelésében való részvétel, és a kapcsolatok építése más, hazai és külhoni vízkezelőkkel, horgászszövetségekkel. Mindent megteszünk azért, hogy hallassuk a hangunkat olyan törvény előkészítéseknél vagy módosításoknál, amelyek befolyással bírnak a műlegyes horgászat lehetőségeire.

Utánpótlás
A gyerekek meglepő látásmóddal és érzékkel rendelkeznek a víz iránt, amit jó lenne megőrizni és alkalmazni felnőtt korban is

Hiszünk benne, hogy a műlegyező horgászat közösségteremtő erejét is hasznosíthatjuk. Tagjaink vállalják, hogy a műlegyes horgászat iránt érdeklődőknek önzetlenül segítenek, az újonnan megalakult szövetséget népszerűsítik és céljaiért kiállnak. Tagjaink közé várunk minden magyar legyező horgászt, akinek fontos, hogy a műlegyes horgászatot önálló sportként ismerjék el, akiknek fontos, hogy természeti értékeink, patakjaink, vizeink megmaradjanak-gyarapodjanak.

 

2007, Műlegyező Európa-bajnokság, Norvégia
A magyar csapat James Fergusonal, a FIPS-Mouche elnökével

Várjuk azokat, akik hiszik, hogy legyes közösségünkkel értékeket tudunk teremteni, és részt vesznek egy kulturáltabb horgászat megteremtésében. Remek kapcsolataink más országok műlegyeseivel könnyedén lehetővé teszik, hogy minél több tagtársunk jusson el távolabbi vizekre.

Műlegyező Horgászok Országos Szövetsége