Írások

Dobóbajnokság 2014 augusztus

A nagy nyári finis ellenére múlt szombaton jópár elszánt legyes választotta inkább a galgamácsai focipályát egy kis dobálózásra, mintsem frontérzékeny halakat kergessen kedvenc horgászvízén. A tavasszal lebonyolított II. Dobóverseny tapasztalatai arra sarkallták a vezetőséget, hogy idén, kisebb technikai változtatások mellett újra próbára hívja a műlegyes célbadobás és távdobás szerelmeseit. A pontos helyszín és időpont számtalan egyeztetés, visszamondás és mérlegelés után született. De ahogy általában lenni szokott: megérte.

Pályabejárás

Pályabejárás

A mostanság hóbortos égiek felhőtlenül napos, ellenben szeles idővel kényeztették a mezőnyt. A kifújt szél (stabilan egy irányból és nem lökésszerűen fúj) a tévhitekkel szemben igenis segíti a dobást. A távdobást mindenképp! ;)

A célbadobás nagy koncentrációt igényel. Elég csak pár félvállról vett, elhibázott próbálkozás, és máris kiszorulunk a döntőből. Hatalmas meglepetésre az eredetileg nézőként érkező, majd a többiek unszolására mégis csak elinduló B. Tamás fiatalkorú nem hogy öreg rókákat elpáholva kvalifikálta magát, de a 44 pontos döntős bemutatójával egészen az ezüstig jutott. A kezdő körben kimagasló 64 ponttal bemutatkozó Szmutni Ákos bár elsőként jutott tovább, a feltehetően a tréfás kedvű barátai által rögtönzött szabotázsnak köszönhetően nyújtott döntős teljesítménye csak a harmadik helyre volt elég. A számot a biztos kezű, dzsungelpecákon edződött, első körös találatait a döntőben egy ponttal növelő Csorbai Balázs nyerte.

A célbadobás nagy koncentrációt igényel

A célbadobás nagy koncentrációt igényel

Kora délután XXI. századi technikával megkezdődött a távdobó pálya kimérése. Bár a körökben elért legjobb 2 dobás hosszát minden esetben műszerrel olvasták le a bírók, a precízen kifeszített dobószektorok nagyban segítik a versenyzőket dobásaik objektív értékelésében. Három- és négyfős selejtezőkkel indult a harc, mely aztán egyenes kiesésű párbajokkal folytatódott. A folyamatosan rekordméretű dobásokat bemutató Hárságyi Pétertől nem lehetett elvenni az érmet. Az elődöntőben mutatott 38,58 m-es (abszolút rekord MűHOSz versenyen) és a döntőben elért 35,09 m-es dobásai megállíthatatlanul juttatták az első helyre. A második helyen végző Balázs Zoltánnak nem volt miért szégyenkeznie, hiszen alig fél méterrel maradt le az aranyról. A harmadik helyen Szmutni Ákos és Kutas Gábor osztozott, akiknek a selejtezők során szintén akadt 35 m feletti dobásuk.

38,58 m

38,58 m

Mire az összetett sorrend kialakult, a gulyásleves is elkészült. Mindenki jóízűen lapátolta magába a kellemesen csípős, valóban házias remeket. Gyors pályabontás, pakolás, eredményhirdetés után hamar szétszéledt a társaság.

Az összesített tabella:

1. Szmutni Ákos 15,5 pont
2. Balázs Zoltán 12 pont
3. Tölgyesi Levente 11,5 pont
4. Csorbai Balázs 10,5 pont
5. Hárságyi Péter 10 pont
6. Bartucz Tamás; Mester Róbert; Kutas Gábor 9,5 pont
9. Benyhe János 8,5 pont
10. Kelemen Szabolcs 6,5 pont
11. Somogyi Péter 5,5 pont
12. Vadon Péter, Vankó Balázs, Szilfai Csaba 0,5 pont

Köszönettel tartozunk a szervezőknek a helyszín biztosításáért, és a bőséges étel-ital kínálatért. A megfelelően karbantartott fű, a jó helyrajzi adottságok miatt igen esélyes, hogy a jövőben a galgamácsai sportpálya bekerül a MűHOSz bevált rendezvényhelyszíneinek listájába.

Galgamácsa, 2014 augusztus

Galgamácsa, 2014 augusztus

A dobóverseny hivatalos zsinórja ez alkalommal a Scientific Anglers cég Mastery Expert Distance WF-5-F típusú terméke volt, mely amellett, hogy horgászati célra is remek, a szintén ezen a hétvégén Norvégiában megrendezett világbajnokság mindenkori hivatalos zsinórja is egyben. A kedvezményes beszerzési lehetőségért nagy hálával tartozunk a márka hazai forgalmazójának, a Kaland horgászboltnak. Köszönjük!

A részletes eredmények, további események és legyes infók folyamatosan nyomon követhetők itt és a Fórumon.

A nyár fennmaradó részében kellemes pecaélményeket kíván minden kedves olvasójának:

a MűHOSz portál szerkesztősége