Írások

Egy legyes VB margójára – a felkészülés

A magyar válogatott számára a 2017-es VB természetesen nem a megnyitó ünnepséggel kezdődött. A 2016-os MOHOSZ műlegyező bajnokság zárása után, az ott elért eredmények alapján 9 ember, a régióban található két folyón rendezett (Revúca és Vág), négy fordulós válogató versenyen döntötte el, hogy ki is képviselhesse hazánkat a VB-n. A legjobb öt sorrendje az alábbi volt: Németh István (Nini), Csorbai Balázs (CsB), Gégény Viktor (GViktor), Dénes Ádám (Adam), Hárságyi Balázs (HBali).

Mivel a legtöbb potenciális víz csak júniusban vált horgászatóvá, így elméleti felkészüléssel és kapcsolatépítéssel telt a tél és a tavasz. Júniustól kezdve aztán szinte minden héten a régióban voltunk, horgásztuk a vizeket nagy elánnal és helyi vezető segítségével (Peter Ďurišik, aki az angol válogatott helyi kontaktja is volt). A gyakorlások során hol több, hol kevesebb halat fogtunk, és ez alapján minden vízre kidolgoztuk valami technikát és néhány menekülő utat. Az első cikkben ezeket a tapasztalatokat foglalom össze, mert a verseny első fordulója és a csapat ekkor elért 16. helye megmutatta, hogy ezek a módszerek és csalik igen is jól működnek, amíg a víz nincs szétcsapva, így a régióban járó, nem versenyző horgászoknak igen hasznosak lehetnek. Az is tény, hogy utána viszont már nagy volt a baj, de erről és az ott tapasztaltakról, majd a következő részben írok

 Imrikfalva (Dedinky)

Dedinky_t

Általános infók:

Imrikfalvi-víztározó (másként Palcmanhutai-tó, Dedinky víztározó, szlovákul Palcmanská Maša) a Gölnic (szlovákul Hnilec) felduzzasztásából keletkező víztározó, területe 85 ha és sok helyen több tíz méter mély. Helyben, a tóparton lévő horgászházban lehet napijegyet váltani és csónakot bérelni. Volt benne pisztráng a verseny előtt is (elsősorban a régebbi telepítésekből), de a verseny előtt, a már lezárt vízbe 2 tonna 30 cm körüli szivárványost helyeztek ki.

Felszerelés:

7-es, vagy 8-as, 10 lábas bot, 4,5-5 méteres előke, ami áll 1 méter 30-asból, utána 1-1,5 méter 20-as tippet következik, 15 cm-es oldalelőke, majd egy újabb darab 1,2 m 20-as tippet, itt is egy 15 cm oldalelőke, majd megint 1,2m-es tippet darab és a végén point légy.

Legyek:

Az edzéseken kiderült, hogy nagyon sok a domi és a sügér, de mivel ezek nem számítottak ebben a szektorban, így az általuk lakott partszéli területeket el kellett engedni. A szóban jöhető legyek az alábbiak voltak:

  • vegyes apró streamer, a legjobb egy lila testű, fekete marabu farkú streamer volt
  • booby (napos időben cat whisker, felhős időben fekete és természtes színek)
  • mini lure
  • buzzer
  • bibio
  • blob

 Taktika

Az edzésen a már beszokott, sokat abajgatott halakra a lassan vezetett booby tűnt a legjobb választásnak, de már ekkor sejtettük, hogy a frissen telepített pisztrángok sok mindent át fognak rendezni. Ezért úgy gondoltuk, hogy az elején egy órában gyorsan streamerezünk (a végén streamer, középen mini lure, a legfelső előkén egy figyelemfelkeltő blob). DI-5-ös zsinórral horgászunk és váltogatjuk a mélységet. Ha ez nem ad halat, akkor irány a booby és lassú bevontatás, a felső két oldalelőkére bibio, buzzer, mini lure legyekett szántunk.

Poprád

Poprad_t

Általános infók:

A versenyszektor két, markánsan eltérő részből áll. A felső vége (a térképen A-val jelöltem) Svit városán belüli C&R szektor, az alján sok és nagy szivárványossal, esetleg sebessel. A legfelső 3-4 kőlépcső viszont lényegesen kevesebb halat tartott, mint az A szakasz alja. 10-20 darab, de nagyobb hal volt várható. A B rész normál időszakban kill szektor, de a pér mérete 40 cm (!), a pisztrángé 25 cm. Ennek megfelelően rengeteg az apró pisztráng (15-21 cm), és van jócskán pér (20-30 cm). A parton kényelmes bicikliúton lehet sétálni, a meder könnyen gázolható, de rettentően szabályozott,  már-már indusztriális. Svitnél a kisvíz 60 cm. Itt jegyezném meg, hogy a szlovák meteorológiai és vízügyi szolgálat nagyon használható oldalt üzemeltet. Van itt minden, ami horgásznak ingere: vízállás, lehullott csapadék, vagy igen pontos 3 napos előrejelzés. A Poprádra, mind a két revirre a Koliba Svitben lehet napijegyet kapni.

Felszerelés:

Egyértelműen egy rövid nimfás szerkó (10 láb 0#-4#) mellett tettük le a voksunkat. A  víz sokszor zavaros, így 12-esnél vékonyabb tippet valószínűleg nem kell, főleg, hogy az alsóbb szakaszok nagyon akadósak: a meder eszi a nimfát.

Legyek

Az edzésen két légy tarolt. A lenti szakaszokon, ahol sok volt a pér, ott az Ádám által konstruált, olív quill testű légy adta a legtöbb halat 2,5 mm-es ezüst fejjel és 16-os méretben. Míg a felsőbb részeken ugyanez a nimfa lila dubbinggal és natúr quill testtel aratott (Matis István kötésében kapható a Kalandban). Működött még a Blowtorch  vagy a Soft hackle Carrot

adam_quill

Ádám quill nimfája

Taktika:

Az “A” részen a pisztrángot kell ütni, a Matis nimfa volt általában a nyerő, a “B”-ben vegyesen pér-pisztráng, de a kis pisztráng iszonyatosan tekeri az előkét (amikor kikapod, vattacukorrá remegi az egész tippetet) és nagyon sok közte a méret alatti. A nyerő egyértelműen a zöld quill volt ezüst fejjel.

Béla

Bela_t

Általános infók:

Nagyon gyors, nagyon tiszta, hegyi víz. Kevés és jellemzően “vad” hal. Az “A” rész egy C&R szakasz, felette a “B” kill. A halak nagyon rapszodikusan helyezkednek el. Egy jó gödröt néha 100 méter sívó sóder követ, néhol nehezen gázolható. A kisvíz Podbanskénál 40 cm körüli. Az aljától felfelé egyre kevesebb a pér és egyre több a pisztráng. Egyes szektorokhoz a busztól sokat kell majd gyalogolni, ráadásul erdőben! Jegy Liptóújváron (Liptovsky Hradok) kapható az F-team Hotelben (ez egyébként megfizethető, korrekt szállás)

Felszerelés

Rövid nimfához 10 lábas bot, illetve egy könnyű, szárazlegyes peca. A víz nagyon tiszta, így kisvíznél max (!) 10-es tippetet érdemes használni

Legyek:

Itt volt némi furcsaság, mert mindenki, akit kérdeztünk, szárazlegyekről beszélt, de mi kb. 40-50 hal fogott halból mindössze egyet fogtunk szárazzal (egy narancsfenekű CDC caddis-szel), de mások száraz Coachmant, sötét (szürke, fekete) Klinkhammert 12-18-as méretben, CDC legyeket emlegettek. Nimfából a Carrott és a Blowtorch volt nyerő.

Taktika:

Alap a rövid nimfa, főleg délelőtt, délután szárazzal dobva a legvadabb habzó részeket. A második naptól valószínűleg idegbajos, érzékeny halakkal kell számolni.

Árva

Arva_t

Általános infók:

A verseny nagy folyója. San szélességű, de helyenként nagyon megy, nehezen gázolható (a gömbölyű, nagy kavicsok csúsznak, mint a szappan), néhol mély. A vízállás erősen ingadozó. A kisvíz Oravsky Podzamoknál 20 cm alatt, 40-nél már keményen húz. Van minden, mint a búcsúban: domi, nyúldomi, pér, sebes, szivárványos, galóca, rengeteg paduc, márna és sujtásos küsz, sőt Nini balint is fogott, de csak az első öt számított a versenyben!  Többször edzettünk rajta, de legtöbbször erősen tört vízben, így azt valószínűsítettük, hogy a domi-pér-nyúldomi sorban érdemes gondolkodni. Az “A” egy kill szektor, a “B” no kill, sok frissen telepített pisztránggal a híd környékén, a “C” kill megint. A pér állítólag az “A” szektor tetejétől gyakori, alatta a domik dominálnak. A jegyvásárlás elég problémás, a régi szlovák időket idézi: kétszer is 2-3 órába telt, mire egy csomó helyi segítséggel sikerült jegyet szereznünk. A legjárhatóbb út, hogy az ember Rózsahegyen (Ruzomberok) vesz a Thymallus horgászboltban. Térképpel érdeklődjünk, hogy melyek a tiltott és C&R részek, mert különben könnyen tilosba tévedhetünk!

Felszerelés:

A mederben egy rövid nimfás cucc pérre-nyulasra, plusz domira egy bokor alá csapdosós 4-es, rövidebb előkével, végezetül esetleg egy erősebb, süllyedőzsinóros 6-os, meder streamerezős cucc végső elkeseredés esetére a mély, gázolhatatlan szektorokba. Meder 12, 14-es, bokor minimum 14-es tippet.

 Legyek:

Itt nem voltak igazi favoritok: nagyon sok mindennel fogtunk halat, talán egy rózsaszín, csillogó fejű nimfa volt a legjobb, azt a domi és a pér is megette. Ám innentől már vakartuk a fejünket, mert a mederben a nyúldomi és pér sokszor narancsos dolgokat evett, ha tisztább volt a víz általános nimfák voltak a jók. A bokrok alatt viszont a nagyobb, 8-12-es nedveslegyek, galléros nimfák adták az időnként böszme nagy domikat, sőt süllyedő zsinórral fehér streamerekkel, illetve wollyval fogtam a nagy pisztrángot és domit.

lilafeju

A “mindenttudó” UV pinkfejű nimfa

Taktika:

A felsőbb részeken a mederben, zúgókon pérre és nyulasra rövidnimfával kell horgászni.  Az alsóbb részeken a domi tűnt fontosnak a bokrok alatt. A bokordomi nagyon érzékeny, nem kedveli a folyamatos “kopogást”, ahogy mennek előre a fordulók, úgy lesz egyre nehezebb megfogni és egyre inkább a mederhorgászat lesz a dominiáns.

Vág

Vag_t

Általános infók:

Egy Ipoly méretű folyó, nagyon eltérő karakterű részekkel. A folyás szerinti alsó szakasz (A) nyílt, sóderes meder, kisebb csorgókkal, néhol lassú tálcákkal, kisvíznél egyértelműen szárazos pálya. A középső rész (B) átmeneti jelleget mutat, már található benne egy-két húzósabb kanyar és kövezés. A legfelső rész erdőben fut, a legtöbb helyen gödrökkel, nagyobb kövekkel: a nimfa mindent visz. Sok a hal, főként apró (15-25 cm) pér, a felső szakaszon van már pisztráng is. A kisvíz Liptovsky Hradoknál 60 cm körül alakul. Az “A” szektor tetejét leszámítva a transzfer busz házhoz visz. Jegyet ide is az F-Team Motelben lehet kapni

 Felszerelés:

Egy szárazlegyes peca és egy rövidnimfás cucc. Az általános 12-es tipet megfelelő lehet, ha nagyon alacsony a vízállás, illetve a szárazlégyhez 10-es is elkél.

Legyek:

Száraz: 18-as, apró quill parashut, Matis István apró, olív, cérnatestű CDC legye, 16-os olív sasbagoly szárazlégy,  blowtorch, Peter Dusirisk fekete testű, narancs galléros nimfája, esetleg Matis István CDC galléros lila tages nimfája.

Peter_naracsgalleros

Peter féle, narancs galléros nimfa

Taktika:

Az alsó részek egyértelműen a száraznak kedveznek már reggel is. Valószínűleg alulról felfelé és fentről lefelé is érdemes végigdobálni, majd harmadik körben már esetleg ránimfázni a mederre. A felső szakaszon viszont ez csak töredék halat adott a száraz, ott inkább két nimfás kör után érdemes elgondolkodni egy szárazozásban. Fontos lehet, hogy az ipari mennyiségű apróhal (5-21 cm) hal kinn áll a lapos, lassú részeken. A jobb halak (20-30  cm) egyértelműen a húzós, mély, tört szakaszokon találhatóak.

Ez volt tehát körülbelül a repertoár, amivel nekivágtuk a VB-nek. A következő részben jön majd, hogy ebből mit is sikerült valóra váltani és ez mire volt elég!