Írások

Epoxi szemek készítése sztrímerekhez, házilag

Mottó:

A körülöttünk lévő tárgyak alapvetően 2 csoportra oszthatók: amiből lehet legyet kötni, és amiből nem. Valószínűleg az utóbbiból van kevesebb ;)

 A kishalat utánzó műcsalik hatékonyságát javítja, ha élethű szemeket rakunk rájuk. Természetesen bolti alapanyagot is vehetünk készen, de a saját elkészítés növeli a sikerélményt.

A szem alapja flitter, klassz gyöngyházfényűek vannak mindenféle színben. Kis tasakban, vagy füzér formában kaphatók rövidáru, vagy hobbi boltokban.
Eleinte a kész légyen alakítottam ki a szemeket, újabban inkább külön gyártok le egy sorozatot, így sokkal hatékonyabb. Kell egy ragasztós alap, amire szép sorjában lerakom a flittereket. Én 5 centi széles maszkoló szalagon csináltam (ragasztós oldalával felfelé kartonra lefektet, celluxszal körberagaszt), de kétoldalas ragasztószalaggal még egyszerűbb. Fekete körömlakkal egy pupillát (pöttyöt) teszek a flitterek közepére (bármi más festék is jó). A pöttyentő eszköz egy régi töltöceruzába fogott, levágott hegyű fogpiszkáló. Miután megszáradt, jöhet az epoxi. Sorozatban 20 percessel érdemes csinálni. Szintén fogpiszkálóval adagolom a cseppeket, kicsit eligazgatom, hogy körben kiérjen a széléig, utána hagyom szépen elterülni. Ha nem túl sokat cseppent fel az ember, akkor nem folyik túl a peremen az epoxi. Az első néhány próbálkozás után rá fogunk érezni a helyes mennyiségre.
Ezzel kész is a mutatvány, miután megköt, lehet használni.
A felragasztáshoz még annyit, hogy szőrős, bozontos legyekre úgy jó felrakni a szemet, hogy oldalára fektetjük a legyet, felcseppentjük a ragasztót (5 perces epoxi, UV-szmötyi, vagy kinek mi vált be), és hagyjuk beivódni a horog száráig (kis tunkolás segít), hogy ne csak a külső szőrökön lifegjen a szem.

 Ezzel a kis szösszenettel arra szeretném provokálni a legyes társakat, hogy osszák meg a többiekkel a hasonló praktikáikat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA