Írások

Fel Vörösök!

A cím megint kicsit félreérthető. Arról van szó, hogy sikerült megfognom életem első vörösszárnyú keszegjeit, műléggyel! Eleddig csak az olvasmányaimban szerepelt, hogy Holland kollégáink milyen nagy becsben tartják ezt a keszegfajtát, és előszeretettel horgásznak rájuk száraz- illetve nedves legyes módszerrel. A szeánszra a Robinson-szigeteki tó egy mesterséges csatornáján került sor, ami jelentősen be volt nőve vízinövényekkel és enyhén áramlott.

Az igéretes pálya

Az igéretes pálya

M.Gy. barátom és fia kísért el erre a kirándulásra, tulajdonképpen Ők hívtak meg. Az apropója a dolognak a műlegyezés népszerűsítése volt egy UL-pergető verseny kapcsán. Három napot töltöttünk el itt. Jelentős felszíni aktivitás láttunk a vízen. Békés halak szedtek a felszínről és időnként egy-egy komolyabb rablás is csattant. Ilyenkor bennem – bár szerintem nem csak én vagyok így vele – megugrik az adrenalin szint. Kapkodva szereltem fel az #5-ös 3Zone-t. Az orsó az elmaradhatatlan GT Four, a zsinór pedig, Presentation II. A vékonyodó előke #16-os, a horogelőke #14-es. Elsőre a kedvencemet, egy #12-es terrestrial horogra kötött lágy gallérú nedves legyet kötöttem fel, barna színben. Kinéztem magamnak egy nádöblöt és dobtam. Ahogy a víz belekapott a zsinórba és a légy megmozdult, egyszerre több irányból is felpúposodott a felszín és már meg is volt az első hal! Egészséges, piros úszójú, gyönyörű!

Egészséges, piros úszójú, gyönyör!

Egészséges, piros úszójú, gyönyörű!

A nedves legyezés, mint módszer a kedvenceim közé tartozik! Legelőször az Ipolyon alkalmaztam egy Partridge and Orange nevezetű nedves léggyel. Miben különbözik a nedves légy a száraz légytől? Ezt a kérdést már sokan tették fel nekem, főleg a kiállításokon. A válasz egyszerű: a száraz légy az élő rovart imitálja és a víz felszínén úszik, míg a nedves légy pont az ellenkezője, elpusztult és így a vízfelszínben úszik! Ennél a módszernél én általában nem mozgatom a zsinórt (ha folyó, vagy lassan áramló vízen horgászom), hanem hagyom, hadd ússzon magától. Amikor látom, hogy a hal utána fordul, és a légy mögött felpúposodik a víz, akkor a bot spiccét a légy felé mozdítom, így annak mozgása lelassul, és általában ilyenkor következik be a kapás.

Egy nagyobb példány

Egy nagyobb példány

Szinte minden dobást akció követett. Nagyon jól szórakoztam, de egy idő után már inkább a nagyobb, tenyeres méretű vörösöket kerestem. Érdekes tapasztalat volt, hogy egy-egy helyen az első pár dobásnál jelentkeztek a jobbak és utána már csak az apróbbak voltak hajlandóak kapni. Jellemző, hogy a nagyobb példányok hol helyezkedtek el és hol sikerült horogra csalni őket. A ragadozók miatt szinte az összes hal a legsűrűbb növényzetben bujkált és csak pontos dobással lehetett őket kicsalni onnan. A kisebbek kiszorultak a dzsindzsa szélére, így szabad prédául szolgáltak a sügéreknek, csukáknak. Nem is egyszer fordult elő, hogy a megakasztott kisebb vörösszárnyúra rávágott a csuka, látványos rablással! Érdemes lesz ide is visszatérni ősszel egy kis vegyes rablózásra: csuka, csapó sügér! Elmentem a telefonomba a biztonság kedvéért a gps-koordinátát, hogy biztosan visszataláljak ide, ami nálam köztudottan nem egyszerű dolog. Gy. előszeretettel horgászik különböző polifoam kreációkkal. Érdekes volt, hogy azokat a legyeket szinte csak a nagyobb példányok vették fel, látványos kapással, viszont ritkábban. Előttem szinte mindig csobogott a víz, úgyhogy rövid idő elteltével csak megkérdezte, hogy mivel horgászok. Mutatom neki a saját fejlesztésű legyet és természetesen adtam is belőle. A világ legegyszerűbb legye: kínai dekorgumi a teste, narancssárga crystal flash a tor, és egy fogolytoll a gallér.

A világ legegyszerűbb legye

A világ legegyszerűbb legye

Attól kezdve beindult a nagyüzem! Az volt a baj, hogy egy-egy jobb szakaszt hamar szétcsaptunk. Gy. fia B, akinek szintén adtam a fogós légyből, szinte az első dobásra csukát akasztott vele! Szerencsére az akadás elég vékony volt így lerázta magát a dög. Szerencsére, mondom rosszindulatúan, mert, hogy nézne az ki, hogy a saját legyemmel valaki nagyobb halat fog, mint én?! Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a fiú előző nap nem épp csukázó cuccal egy szép másfelest hívott ki a partra egy fénykép kedvéért. Azon a napon a nap hala volt, még Gy. is besárgult egy kicsit, de azért büszkeséget láttam a szemében. A három nap hamar eltelt, élményekkel gazdagon szállunk autóba, de még vár ránk egy igazi gasztronómiai élmény: Gy. édesanyja frissen szedett zsenge cukorborsó levessel várt minket, amit házilag készült túrógombóccal fojtottunk le, hogy ne zörögjön! Non plus ultra!

Egy a sok közül

Egy a sok közül

Forrás: http://www.visionflyfishing.hu/