Írások

Ígéretes XI. Sajó-Kupa

A Sajó hazánk domolykóban egyik leggazdagabb, sok helyen jól gázolható, közepes folyócskája. Szélessége ideális a műlegyes horgászathoz, nem csoda hát, hogy idén már 11. alkalommal kerül rajta megrendezésre a Sajó-Kupa elnevezésű, műlegyes megmérettetés.

Nagyon komoly pálya, sok jó hallal

Nagyon komoly pálya, sok jó hallal

A legyes horgászverseny fő szervezője az Észak-magyarországi Horgász Egyesület (ÉMHE), akik nagy apparáttal és energiát nem kímélve igyekeznek évről-évre a versenyzők és a résztvevők kedvébe járni. Minden évben nagyon szép serlegeket, érmet, oklevelet kapnak csapatban és egyéniben is a helyezettek, megadják a módját a verseny díjkiosztójának is. Külön említést érdemel, hogy minden szektorhoz jár egy vagy több bíró, akikhez a megfogott halakat (a FIPS világversenyeihez hasonlóan) merítőszákban kell kivinni a versenyzőknek. A merítő használata éppúgy kötelező, mint a lenyomott szakállú vagy eleve szakáll nélküli horog, szinkronban a MűHOSz és a FIPS szabályaival. A Sajó-Kupa hosszú évek óta az egyik legnépszerűbb MűHOSz-os verseny, a szövetség tagjai minden évben szép számban vannak jelen. A találkozó és a versenyközpont a 3-as főút mentén, Miskolc keleti végén lesz, a  Sajó-híd fölött mintegy 300 méterre, a bal parton. További technikai részleteket a programról a MűHOSz fórum vonatkozó topicjában [link] találhatnak az érdeklődők.

Pozitív változások

A Sajó ezen szakasza halban gazdag, és különösen igaz ez idén, amikor is a folyón egészen július közepéig tartott a halállományt frissítő és dúsító magas víz. A hosszan tartó árvizek után ezen a részen balinokra is számítani lehet, bár a jellemző hal egyértelműen a domolykó.

Ígéretes kavicságy

Ígéretes kavicságy

A verseny ebben az évben a szokásos pisztrángtelepítés nélkül fog lezajlani, ami még homogénebbé teszi majd a szektorokat, így az indulók esélyei még inkább kiegyenlítődnek. A szektorok többsége jól gázolható, ugyanakkor vannak mélyebb és nehezebben horgászható részek – ezeket (az ominózus A1-B1) igyekeznek a szervezők az eddigiektől is jobban figyelembe venni (jó eséllyel kihagyni) a versenypálya kitűzésekor.

A surranók sok, jellemzően kis halat tartanak

A surranók sok, jellemzően kis halat tartanak

Ha jelentősebb csapadék nem érkezik a versenyig, a minimum vízállás miatt kiválóan legyezhető, közepes sebességű, de nem teljesen kristálytiszta vízzel találják szemben magukat a versenyzők. Ez domolykóra ideális vízkondíció, és mivel túl vagyunk a nyári kánikulán, a halak étvágya is várhatóan megfelelő lesz. Mindezek alapján idén könnyen születhet rekord a verseny összfogását illetően.

Jellemző halméretek

A pálya teljes szakaszán (mind a miskolci, mind a szirmabesenyői részen) elképesztő mennyiségű 15-25 cm közötti domival találkozhatunk, háromórányi versenyidő alatt nem egyszer 4(!) méter feletti fogások is születtek már. Aki egy igazán sokhalas versenyen szeretne részt venni, ide valóban érdemes eljönnie.

Erre a méretre érdemes célozni

Erre a méretre érdemes célozni

A következő mérettartomány a nagyobb domolykóké, melyek jellemzően a kicsiktől elkülönülve, más jellegű, leginkább parti bokorsávval szegélyezett vízrészeken találhatók. Ezek a halak 25-40 centiméter közöttiek, de minden további nélkül találkozhatunk igazán kapitális, akár kiló feletti domolykóval.

Jó esélyünk van szebb halakra is

Jó esélyünk van szebb halakra is

Érdemes és etikus ezért (a nimfázást kivéve) legalább 0.16 mm-es tippettel szerelnünk, elkerülendő a nem kívánt halvesztést, és a halak esetleges sérülését. A balinok ritkák, ugyanakkor testes, 50-60 centis példányokra is lehet számítani, melyek jó erőben vannak. A hozzájuk használt tippet a sodrásban akár 0.25-ös is lehet.

Átlagos Sajó-méret

Átlagos Sajó-méret

Márna is van az áramlósabb részeken, viszont jellemzően nem szól bele az összesítésbe versenyhalként. A szinttáj fő keszegféléje a szilvaorrú, ennek ellenére megjelenése ritkaság legyes szereléken.  A kavicsos csurgókon (sekély vízű, gyors szakaszok) számíthatunk a védett sujtásos küszök csoportos, illetve a nyúldomolykók eseti megjelenésére, bánjunk velük kíméletesen!

Fogós műlegyek, stratégiák

A verseny célhala egyértelműen a domolykó, mely a Sajón viszonylag könnyen fogható polibogárral, szöcske-variánsokkal, a kisebb egyedek aranyfejes nimfával. A bogár-kreációk sokfélék lehetnek (klasszikus fekete poli, darázs, áprilisi cserebogár), 10-es méretben célszerű kötni őket.

Azért a polibogár csak polibogár?

Azért a polibogár csak polibogár…

Működnek a sodrósabb szakaszokon a kisméretű, olív és sötétebb színű streamerek (pl. Thunder Creek), olykor a kékes változatok. Nagyméretű, Zulu-szerű nedvesléggyel éppúgy jól foghatók a bokrok mögött csoportosuló domik, mint kicsi epoxi-hangyával. Az, hogy melyik méretet célozzuk meg, már teljes mértékben a versenystartégia része, mindkettőnek megvan a maga létjogosultsága.

Időnként a darázs is nyerő

Időnként a darázs is nyerő

Ehhez kapcsolódik a halak óvatossága, ami az opálos vízben (az említett barnás elszíneződés) közepesnek mondható, a délutáni fordulóra azonban fokozódhat. Minél sekélyebb részen horgászunk, ez a jelenség annál inkább megfigyelhető, ezért a prezentációra és a vízben való mozgásra is különösen ügyelnünk kell, ezen sok múlhat.  Erősebb áramlású szakaszon (azok elvágó vizeinek határán) ne hagyjuk ki a streamereket, mert egy ilyen taktikai húzással akár a verseny legnagyobb halához is hozzá segíthet a Sajó. Hasonlóan a már említett hopperek is adhatnak komoly méretű domit, ugyanakkor a rontott kapások száma is gyakoribb erre a légytípusra.

8-as horogra kötött palmer - nem rettennek meg tőle

8-as horogra kötött palmer – nem rettennek meg tőle

Érdemes figyelembe venni a versenystratégia kialkításában, hogy a Sajó partszakasza és vízsebessége szinte mindenütt kedvez a domolykónak, ezért a halak elrendeződése nem annyira szigetszerű, mint például a Sebes-Körös esetén.

Bundesliga-style, avagy néha a gázló sem kell :)

Bundesliga-style, avagy néha a gázló sem kell :)

Mindezeken felül, a verseny talán legértékesebb része a társaság, és a szektorok közti, esélylatolgatós, tapasztalatcserés beszélgetések, és persze, a jó hangulat. A Sajónak különös varázsa van, nagyon szép és jó halas víz is – aki még nem járt ezen a vidéken, most igazán érdemes eljönnie, mert ebben az évben minden oda mutat, hogy a legbarátságosabb és leghalasabb arcát fogja mutatni a kis folyó.

Gégény Viktor
egy Sajó-parti Bogaras :)