Írások

II. Dobóbajnokság – III. Zagyva Party

2014. április 12-én és 13-án került megrendezésre a MűHOSz idei bajnokságának nyitórendezvénye.

A társaság

A társaság

A tavalyi évhez hasonlóan idén is a Nyílt Műlegyes Dobóbajnokság nyitotta meg a Szövetség szezonális rendezvényeinek hosszú listáját. A szombati versenyre tizenhét induló regisztrált, és rendezvényt látogatók száma is igen tekintélyes volt. A Dobóbajnokság helyszínének a Szolnokon található Millér Panzió mellett elterülő füves rétet jelölték ki a szervezők. A kétfordulós megmérettetés célbadobásból és távdobásból állt.

Célbadobás

Célbadobás

A versenyzők feladata a célbadobásnál a legyet jelképező bojt minél precízebb eljuttatása a három koncentrikus körből álló célpontba, melyből a pályán 4 darab található, 8 és 15 m-es távolságon belül véletlenszerűen elosztva. Minden célpontra négyszer dobnak a versenyzők, ez összesen 16 dobás. A szerezhető pontszámok a célkörökben befelé haladva 1, 3 és 5 pont, a célkörön kívüli találatok nulla pontot érnek. A 16 dobásból tehát összesen 80 pont szerezhető. Egy körre 5 perc áll rendelkezésre. Az előselejtező után kialakult hatos élmezőny újra dob, és így alakul ki a végleges sorrend. A szó szerinti utolsó dobással Benyhe “Benyus” János nyerte a versenyszámot, 51 pontos teljesítménnyel.

Pontdobás végeredmény:

 1. Benyhe János 51 pont
 2. Szmutni Ákos 47 pont
 3. Csorbai Balázs 43 pont
 4. Kutas Gábor 39 pont
 5. Vadon Péter 36 pont
 6. Hárságyi Péter 19 pont

A délutáni távdobás háromfős előselejtező csoportokkal kezdődött. A három fős döntőig kieséses párbajban jutottak el a versenyzők. A folyamatosan forgolódó szél komoly kihívást jelentett minden versenyzőnek, hiszen harminc méter fölötti dobást ellenszélben gyakorlatilag lehetetlen kivitelezni. A teljesen random irányokból fújó gyenge szelet a pályától nem túl messze fekvő vasúti töltésen haladó vonatok érezhető légmozgásváltoztató hatása tette még érdekesebbé. A versenyen kilenc láb hosszú bottal (kb. 275 cm) és 5-ös AFTMA osztályú Barrio GT125-ös zsinórral lehetett indulni, melyet 300 cm-nél nem hosszabb előkével kellett felszerelni.

Bemelegítés

Bemelegítés

A fordulókban négy perc állt a versenyzők rendelkezésére, ez alatt megközelítőleg 8-10 érvényes dobás mutatható be. Jegyzőkönyvbe a két leghosszabb dobás került. Az idegtépő csaták során végül Benyhe János, Kutas Gábor és Gábos Barna jutott a döntőbe. A délelőtti edzésen botot törő Barna végül egy 33,5 méteres dobással vitte el a távdobás aranyérmét.

Távdobó bajnok - Barna 33,5 / 31,5 m

Távdobó bajnok – Barna 33,5 / 31,5 m

Távdobás végeredmény:

 1. Gábos Barna 33,5 / 31,5 m
 2. Benyhe János 31,9 / 31,2 m
 3. Kutas Gábor 30,0 / 28,7 m

Legnagyobb dobás: Dénes Ádám  35,7 m

Az összesített verseny fődíját, a Sage által felajánlott nyolcas osztályú Method botot Benyhe János nyerte, akinek ezúton is gratulálunk!!

Az idei dobóbajnok - Benyhe János

Az idei dobóbajnok – Benyhe János

Az idei Zagyva Partyra halfogós vasárnapjára rekordszámú jelentkezés futott be, a résztvevők létszáma 46 fő volt, bár néhányan versenyen kívül horgásztak.

Jász merítés

Jász merítés

A zagyvarékasi szektorok alaposan megdolgoztatták a versenyzőket. Kedvező vízállásnál, inaktív és nagyon szelektíven táplálkozó halakra kellett horgászni. A kétszer három órás peca alatt 25 centinél nagyobb halakat kellett fogni, értelemszerűen a fajlagos tilalmak, és a halakkal történő kíméletes bánásmód szem előtt tartásával. A nemrég leívott jászállomány védelmében még a vízben gázolás is tilos volt. A zagyvai jászkeszeg léggyel történő horgászata mindig embert próbáló feladat. A verseny napján sem volt ez másképp, így talán nem volt túl nagy meglepetés, hogy a versenyt végül a Szolnoki Blowfly versenyzője, Pálinkás Ferenc nyerte. Szép volt, Fecó !!

Pálinkás Ferenc - első helyezett

Pálinkás Ferenc – első helyezett

III. Zagyva Party végeredmény:

 1. Pálinkás Ferenc 7 hal
 2. Németh István 6 hal
 3. Horvát Attila 4 hal

Legnagyobb hal: Benyhe János  46 cm

A Szövetség Vezetősége ezúton is köszöni a támogatók és szervezők munkáját, a résztvevők megjelenését! A MűHOSz 2014-es Bajnokságának következő fordulója május 30-31-én, a boszniai Sanica folyón kerül megrendezésre, várhatóan szintén magas létszámmal. Addig is jó horgászatot, légykötést, dobásgyakorlást, eredményes felkészülést kívánok mindenkinek. Feszüljön a zsinór, sikítson az orsó! :)

Loop to loop connection

Loop to loop connection