Kapcsolat

MűHOSz vezetőség

muhosz@muhosz.hu

Csorbai Balázs   

elnök

 Csorbai Balázs vagyok, 1979-ben születtem, nős vagyok és van két fiam. Galgahévízen élek. Munkám során halakkal foglalkozom: Gödöllőn a Szent István Egyetem Halgazdálkodási Tanszékén, illetve a vállalkozásomban dolgozom.
Az első halaimat négyévesen fogtam, hatéves korom óta rendelkezem engedéllyel, azóta töretlen a szerelem. Mint szinte mindenki, én is úszós bottal kezdtem, majd ifiként egy rövid ideig nézegettem a kapásjelzőt, aztán jött a matchbot, kis vargabetű a bojli irányába, majd jött a mártogatás, később a pergetés. Éveken keresztül szinte csak ez utóbbi hozott lázba. Egyre gyakrabban folyókon horgásztam, és az egyik legkedvesebb halam a domi lett. Aztán nyaranta eljött az az időszak, amikor már az apró wobbler is nagynak bizonyult. Elkezdtem hát legyezni. Ennek immár több, mint 15 éve. Azóta volt szerencsém idehaza és külföldön is nagyon sok helyen horgászni a Sebes-Köröstől a Gyöngyösig, a Balatontól a Sajóig, Új-Zélandtól Angliáig, Spanyolországtól Erdélyig.

.


.

Dénes Ádám

alelnök

A halak táplálékszerző viselkedésének mozgatórugóit már akkor is elbűvölőnek, és teljesen megfejthetetlennek találtam, amikor úgy ötévesen megfogásukat tűztem ki fő életcélnak. Az elmúlt évtizedek alatt sokszoros bizonyítékot találtam arra, hogy ez a téma bőven ellát kibogozhatatlan kérdésekkel egy életre, ami elkötelezett pecássá, később szenvedélyes legyezőhorgásszá tett. Bár az eredeti célhoz, hogy ott, és akkor fogjak halat ahol és amikor csak akarok (szerencsére) nem sokkal kerültem közelebb, a dolog az átélt élmények, a természet közelsége és a szabadság ősi illúziója miatt már biztosan megérte. Mivel a halakkal nem boldogulok egykönnyen, szabad munkanapjaimban az agy gyulladásos betegségeit tanulmányozom. Ez legalább némi sikerélménnyel lát el akkor is, amikor a peca során átélt vereségeim nem hagynak nyugodni.

.


.

 

Kutas Gábor

titkár

A horgászattal való kapcsolatom a ?80-as években, életem hajnalán, a Velencei-tónál kezdődött. Gyermekként minden szünidőmet halak kergetésével töltöttem. Kezdeti lelkesedésemet az új módszerek iránt mindmáig egyedül a műlegyezésben rejlő, életre szóló kihívás tudta lankadatlanul fenntartani. Immár több mint 10 éve kizárólag legyezve horgászom. Többnyire idehaza élek e hóbortnak, de szívesen látogatok Európa más tájaira is, édes és sós vízre egyaránt. Dolgos hétköznapjaimat a gépjárműiparban élem rendszermérnökként. Azt gondolom, hogy a műlegyező horgászat összetettsége egyfajta gyógyír, mely a légykötésen, az irodalomkutatáson, az aktív horgászaton és a naphosszat tartó, nem ritkán izomlázba torkolló dobálásokon keresztül szellemileg és testileg is méltó módon frissen tartja űzőjét. Csak ajánlani tudom!

.


.

Somogyi Péter

alelnök

Először 2000 tájékán varázsolt el a legyezőhorgászat sokszínűsége, héjszerűen egymásra rakódó sokféle tudománya. Ezen dolgok bűvköréből azóta sem tudtam kiszabadulni, bár az igazat megvallva nagyon nem is törekedtem erre. Munkámból fakadóan kellően elfoglalt vagyok, így kevés szabadidőmet annál nagyobb örömmel töltöm el el kedvenc legyeim, botjaim, felszereléseim között. A legyezés valami egészen nagyszerű dolgot hozott az életembe. A hegyi folyók mantraszerű zúgása kikapcsol, átmossa lelkemet, így horgászatból visszatérve sokkal könnyebbé válik a rohanó idők tempóját újra felvenni.
A kávés edényt kifordított, a back cast-ből használatos mozdulattal öntöm ki, ha bundát látok, azon jár az eszem, hogy ebből mit lehetne kötni. Többször rajtakaptam magam, hogy a redőnygurtnit dobózsinórként rángatom egyre feljebb. Innen már nincs menekvés. Azt hiszem legyezőhorgász lettem.

.


.

Szmutni Ákos

alelnök

Hat éves korom óta horgászom, elsősorban nagyobb folyókon, a Dunán és a Tiszán, legszívesebben csukára és süllőre.  Miután a Magyarországon használatos összes módszert végigpróbáltam, a kétezres évek elején kezdtem legyezni, ami elsősorban a semmihez sem fogható ismeretanyaggal fogott meg. Ma is ezt, a soha véget nem érő tanulási folyamatot élvezem leginkább a legyezésben.
2009-ben megírtam az első, teljes egészében a műlegyezésről szóló magyar nyelvű könyvet. 2011-ben a Federation of Flyfishers Certified Casting Instructor, majd egy évvel később Master Casting Instructor vizsgát tettem. 2012-ben Paul Ardennel közösen egy három órás oktató videót készítettünk a legyeződobásról. Ebben a projectben rendezőként, operatőrként és vágóként vettem részt. Szintén 2012-től a Thomas&Thomas pro-staff tagja vagyok. Az elmúlt évek a Stickman Rods jegyében teltek

 


.

Szervezők, rendezők és party arcok…

 Műhely, Szerkesztőség, Art és egyéb beugró poeta doctusok