Írások

Mozirje-tuti 2016

Idén egy délszláv versennyel nyitott a MŰHOSz bajnoksága. Mozirjében gyűltünk össze. A 19 versenyző, 7 csapatban összesen 378 darab 20 centinél nagyobb halat fogott. Ebből Hárságyi Balázs 71-et, Zentai Zoltán 31-et, Pálinger István pedig 27-et. A versenyről az alábbiakban számolnak be! Köszönjük!

 

Hárságyi “HBali” Balázs

 A múlt évi tapasztalatok után gyakorlatilag két összeállítással készültem a versenyre, a Dretára egy 7.3 lábas 3-as osztályú Sage LL botot vittem, ami nagyon sok hasonló vizet megjárt. Rajta egy kis Orvis CFO dolgozott, 3-as wf zsinórral az előke körülbelül 9 lábas volt 10-es tippel.(kb 70 cm). A Savinjára a tavaly már bizonyított Stickman nullás 10,2 es nimfás botot készítettem a kis C1 es Ari orsóval rajta 4-es wf es zsinórral. Az előkét mindig az aktuálisan alkalmazott technikához igazítottam 9 lábtól kb 15 lábig.

 Az első forduló ajándékba érkezett hiszen egy koranyári nyugis estét tölthettem az akkor még szűz vízen. A elmúlt év tapasztalatai szerint a Dreta kisvíz jellege miatt most is az óvatos megközelítésre helyeztem a hangsúlyt, és a horgászat során ezt szem előtt tartva egy vízből kiálló tuskón helyezkedtem el. Körülbelül 20 percig nem is horgásztam csak vártam ,hogy a halak megnyugodva elfoglalják a sorsolt helyem egyetlen potens nagyobb halakat rejtő szakaszát. Ez a taktika bejött hamarosan szépen mutatták magukat a fenéken és a felszínen is táplálkozó halak. A választott legyem a bokrokon ülő sötét tónusú, egyenlőre inaktív sedgekre legjobban hajazó sötét potrohú fekete kakasnyakkal palmerelt 16 os “moncsicsibarna” :) antilop szőrből kötött sedge volt. Gyakorlatilag első dobástól számítva 1.5 óra alatt “kizsigereltem” a pályát és utána már csak több szünetet tartva a szenilis halakat tudtam 2x -3x visszafogni. Ami a Dretát illeti a múlt évhez képest szerintem jelentősen nőtt az átlag méret több 40 feletti pér, és pisztráng is jelentkezett. A horgászat közben gyakorlatilag csak azért cseréltem legyet, mert szétrágták a halak.

 A reggeli Savinján B2 ben horgásztam, ahol nimfával indítottam kevés sikerrel: néhány kisebb hal jelentkezett a 16-os , 14-es fácán és ammonite nimfákon. Ekkor cseréltem: egy fekete, piros hotspotos spiderrel swingeltem 45 fokról merőlegesre, a végén streamerszerűen meghúzva. Ez több szivárványost adott a folyó közép medrében. A túloldali bokrok elé átérve az előző napi sedge került fel a rövidített előkére, kb 10 láb, amit 12-es tippel toldottam. Rögtön sikerült néhány szép pért kiszednem, sorban minden nagyobb tereptárgyat meghorgászva. A Stickman elképesztően univerzális bot, amit a szárazlegyezés után a visszavágott előkével véghezvitt könnyű streamerezés bizonyított. A bokrok alá bedobott kis Dooki féle selymes sorra adta a szebbnél szebb szivárványosokat, amiket az ívó vagy ívni készülő óriási domik közül kellett kiszedni. Zárásnak egy hatalmas szivárványos vagy egy galóca is rácsípett de ő leköszönt a horogról.

 Az esti forduló az A6-on zajlott, ahol magamtól biztos nem horgásztam volna 4 órát, Egyszerű mederképlet néhány izgalmasabb mélyedéssel és kevés hallal. A pálya felső határán volt néhány pér, a túloldal bokrai alatt pedig kis pisztrángok lapultak a sekély vízben. Mivel nem volt számomra egyértelmű, hogy meddig terjed a felső határom, ezért inkább a túlodali bokrokra öszpontosítottam. A jól bevált sedge került a 12-es tippre és a kis 0-ás bottal egykezes spey dobásokkal 45 fokban céloztam a szemközti oldal bokrait. A legyet dobás után behúztam és így jöttek a halak. Az A7-en dolgozó Nini és köztem folyt be egy patak, a felém eső vége a befolyónak sok szép pisztrángot adott a kis fehéres streamerekre. A két nap alatt az extrém igénybevétel ellenére a Stickman egyetlen halat veszített ami egy hatalmas 70-80 centis hal lehetett ebből sajnos kiakadt a horog, de lehet, hogy jobb is, mert nem tudtam volna irányítani. Ebben a fordulóban a legnagyobb szivárványos 62 cm körül, volt a legnagyobb sebes 52.

 Köszönöm a fantasztikus két napot a MÜHOSZ-nak, a szervezést a Mozirje RD Horgász Klubnak a vendéglátást, és a mindig felemelő hangulatot az összes legyesnek!

Vidra

Zentai “Zenkó” Zoltán   

 Felszerelés: 

Orvis Encounter 8’6″ ötös botot használtam, úszó zsinórral. Leader: 5X Tippet #10-16, de szinte végig csak  #12 tippetet  használtam. Volt még nálam egy 8-as 9’0″ echo  edge, amit végül csak cipeltem. Kispatakos botomat otthon hagytam, ezért a Dretán is az Orvist használtam, csak 3-as zsinórral; gondoltam, úgyse kell nagyot dobni és így nem csapja szét a zsinór a vizet.

1. forduló, Savinja:

Délután a Dreta befolyónál kezdtem. Arra gondoltam, hogy először megnézem a húzósabb, mélyebb részeket, és átsöprögetem nimfával. Fel is kötöttem egy sárgás szürkés nehezebb nimfát, amit próbáltam a nagyobb kövek elé sodortatni. Az első dobásra rá is vert egy nagyobb jószág, de sajnos akasztás után le is forogta magát. Gondoltam, jó volt a kezdés, jó kis peca lesz. Folytattam tovább, cserélgettem a nimfákat, de nem kellett nekik. Aztán megláttam bal szélen, hogy a sekély vízben ott bandáznak. Felkötöttem egy kisebb nimfát, hogy besodortassam eléjük. Sikerült is fognom domolykót. Majd láttam, hogy szednek, fel is tettem szárazlegyet, és még azzal sikerült fognom péreket. Majd jött egy kutya és szétcseszte a vizet, amit horgásztam. Átmentem szembe, hogy még nimfával megnézzem azt a részt. Nem tartott sokáig. Sajnos kénytelen voltam abbahagyni, majdnem egy órával a verseny vége előtt a pecát. (Megdobáltak kövekkel – akit érdekel, annak elmesélem). Bár az első forduló nehezen indult, lett egy jó időszak, egymás után jöttek a halak. Kár, hogy a vége előtt ki kellett menekülnöm a vízből, utána meg vissza a vízbe?

Tuti legyek: 12-14-es arany tungsten fejes, sárgás és olive színű nimfa. Száraz 14-16 szürkés cdc, emerger

2. forduló, Savinja:

Reggel az arborétum elejénél kezdtem, húzósabb, hullámos részekkel. Nagyobb, nehezebb nimfával próbálkoztam. Észrevettem, hogy elég jó rajzás kezdődik, majd láttam, hogy szemben, a bokor alatti nyugodtabb vízen van szedés. Nagy nehezen átszenvedtem magam a rafting részen, majd kerestem valami nagyobb követ a lábam mellett, amiben megtarthatom magam. Kitartóan dobálgattam szárazlegyekkel azt a bokrot és környékét. Öt halat adott. Aztán kikecmeregtem, mert szétcsaptam már a vizet. Elővettem a nyolcas botom, elkezdtem streamerrel dobálgatni, de semmi. Majd láttam, hogy a bokornál újra megy az élet, és visszamentem. Akkor is sikerült még kiszednem párat az ottani bandából. Majd megfordultam, és nimfázni kezdtem. A forduló vége előtt még nimfára is jött hal.

A tuti legyek: bwo parachute, caddis, adams 14-12-10-es legyeket használtam. Nimfa: szintén arany tungsten fejjel, barnás, szürkés, oliv-sárgás színben, 12-10-es méretben használtam.

Ha átlagot nézek, akkor 25-26 cm körüli szivárványos, sebes pisztrángokat fogtam. A legnagyobb halamat a versenyen (egy 41 cm-es sebest) szárazléggyel sikerült fognom.

3. forduló: Dreta

Délután a Dretán folytattam a horgászatot. Nem tudtam, mitévő legyek. Egy kis csobogó, alatta egy mély pool, kb. 10 méteren át mélyebb szakasz, egy kis kanyar, és mindkét irányból bokor, fa.  Az alatta lévő rész egyik fele bokáig ér, a másik mély. Beálltam a pool fölé, és a szélétől befelé nimfáztam. Az első két hal megtépett, ezért a 10-es tippetet 12-esre cseréltem. Nimfával fogtam olyan 6-7 halat. Megláttam magam előtt, hogy a gödör mélyéről feljöttek, ezért átváltottam száraz légyre. Egy-kettőt sikerül megfogni. Amikor már a szárazra nem jöttek, feltettem egy fekete nedves legyet, ami jó választásnak bizonyult. De egy idő után semmi. Átmentem a másik részre, ott láttam, hogy a bokáig érő vízben kiálltak páran a szélre. Őket nimfával próbáltam megfogni, egyiket sikerült is. A verseny vége előtt fél órával volt pár szedés a bokrok alatt. Száraz léggyel még kifogtam párat onnan. Tavaly nagyon sok halat visszadobtam, le se mértem, mert kicsinek hittem. Tanultam a hibámból, most mindent mértem, így 18-ból 14-et tudtam felírni. Átlagban 24-25 cm-esek voltak. Jó peca volt, nagyon szeretem a patakokat, élveztem nagyon.

Tuti legyek: 12-14-es nimfák, barnás-narancsos és szürkés-sárgás színben, fekete 12-es nedves legyek. Száraz: 12-14-es adams, őzszőr legyek, royal wulff

 Köszön szépen a szervezést!

  Pálinger “Mándoki” István

Első forduló

Dretán kezdtem a versenyt, kissé megkésve, de annál lelkesebben, 5-ös bottal horgásztam 12-es előkével, olív és szürke nimfákkal. Szerencsés szektort kaptam, gyakorlatilag el sem mozdultam a tutinak vélt helyről. Cölöpsor néhány bokorral. A Dreta pici patak, gázolással és parton állva, mozgolódva szinte nem is lehet halat fogni. Le kell ülni, vagy térdelni arra helyre ahol halakat lát az ember, és várni egy picit, míg visszaállnak és mehet a pecamó!

Második forduló

Savinja, végre nagyvíz. Összeraktam a hatos switch-et és az ötös melóst. Lesétálok a szakaszomra, sziget kétoldalt zúgóval. Vissza a kocsihoz, beszórom az említett botokat és hetes egykezesre válltok (de jól tettem). Bekúszok a felső spiccre, repül is a fehér kékcsillámos streamer . Dobtam visszahozta, dobtam visszahozta, ez tette boldoggá. Közben aluról jöttek ám az nézelődő árnyak, csak épp nem kenték le. NANA! Légycsere! Felkerült a szivárványlegyem, és onnantól kezdve 1 órán keresztül csak fárasztottam, 5 halat csaptam ki abból 4 verte az 50 centit. Konkrétan elfáradtam: a nagyok minden technikát bevetettek a menekülés érdekében, és nagyon tudták használni a sodrás előnyeit. A nagyzúgó ezzel szétütve , nem is adott több halat. A sziget alján a bokrok tövéből fogtam még egy jó halat, és volt egy akasztásom, ami lemaradt. 11h-ra kimaxoltam a szakaszomat. Pihentetés gyanánt elmentem izotóniás italokat beszerezni, a fair play nevében persze hoztam mindenkinek, szétosztottam, szakértettünk, vissza a helyemre. Hiába pihent a víz, csak egy kósza sebest adott az etap végéig.

Harmadik forduló

Hetes bottal vágtam neki a horgászatnak, erre a részre az ötös is elég lett volna. Egyenes egysíkú szakasz, mélységek nélkül. A part szélében volt ugyan 3 sziklám, ami tartott halat, de idegbetegeket, akik a közeledtemre el is menekültek. Alattam CSB raftingpályát pályát kapott, csónak nélkül. Vakargattuk a fejünket mindketten.

- PÉR? Mire ?

- Szárazra! mondja a halbiológus

- Bakker a kocsiban hagytam! Adsz valamit?

Adott , azzal nem fogtam. Viszont a doboz kutyraiban találltam 1 oliv adams-et amivel szintén nem, de csak addig míg el nem merült. 14-es előkével víz alatt úszó szárazlággyel fogtam egy sebest és egy szivit , majd elbúcsúztam , valami “evitte fönek”. :D

Újabb agyalás, kishal kislégy, 18-as fácánlégy, 12-es előke, 46-os szivárványos, kiimádkoztam. Dobás közben persze elcsattant ez a légy is. Utolsó esély. Súlyozatlan zakk légy, bejött a halaknak. Az adrenalin nem vagdosott, a swingre rádurrantó huszoncentis péreket 7-es bottal pattogtatni a vízen messze volt az álompecától, de megmentette a délutáni eredményem. Fél órával zárás előtt le is léptem.

csoprtkép

Az indulók