Írások

Mozirjei krónikák II.

Szeretnék hagyományt teremteni azzal, hogy a dobogósok sikerét (hárman összesen 115 halat fogtak!) egy mini riport keretében egy kicsit boncolgassuk, hátha ettől a közös tudás bővül! Az alábbiakról kérdeztem a legjobbakat: felszerelés, szektorok, legyek.

Köszönjük, hogy a fiúk elárulták a “titkot”!

A győztes, Hárságyi Balázs

Az első fordulóban egy 12 lábas 4es zsinór osztályú kétkezes botot használtam. Bizonyára emlékeztek, hogy nagy volt a szél, így egy saját, csillogótestű, fogolygallérú,  soft hackle streamer-nedveslégy szerűséget indítottam, és ezzel swingeltem 45 fokban indítva. Nem nagyon nyúltam bele, a folyásra bíztam a sodortatást(dead drift), és a teljes kifeszülést követve kicsit tartottam még a legyet majd finoman behúztam. Az első 3 halat így fogtam. Ahogy elindult a rajzás (pár stonefly és sedge) a nagy szél miatt csak a nagyobb testű rovarok tudtak valahogy repkedni a felszín közelében viszont valahányszor petét szerettek volna rakni nem tudtak újra felemelkedni, hanem klasszikus skate csusszanást produkálva próbáltak haladni. Ekkor támadtak a halak a V-alakot húzó rovarokra szinte rablásokat produkálva. Megfejtésként egy 10-es méretű őzszőr sedget kötöttem az előkére az eddig használt 15-ös tippetet lecseréltem egy 2 méteres 12-es tippre, és elkezdtem utánozni a repülni próbáló rovarokat. Ekkor a komplett előkém mintegy 8 méteresre nőtt. A további 8 halat így fogtam szinte mind szivit. Volt ugyan 3 domi, de ezeket a szélvízen fogtam ugyanezen léggyel.

A második fordulóban, mivel főleg fincsi nimfázásra számítottam ezért egy 10,2 lábas 0-ás zsinór osztályú botot használtam (Stickman) 6-7 méter körüli előkével 12-es 1,20-as tippel. Az első 6-8 halat nimfával fogtam egy 16-os ammonite nimfával felfelé és merőlegesen horgászva. A nimfát később lecseréltem egy 12-es bicolor szárazra, amit nem kentem így inkább nedves volt, vagy a filmben úszott. Volt olyan szakasz ahol minden dobás halat adott, legnagyobb halam egy 57-es szivi volt.

Az utolsó szektorban lévő beatem egy klasszik, kispatakos, mélyvizes kanyar volt, ahol az előbb említett felszereléssel végig térdelve vagy csúszva-mászva haladtam , vagy nem haladtam csak vártam. Mivel már elég stresszes volt az összes hal, ezért leváltottam a tippet 10-es re és az előbb említett két legyet használva felváltva fogtam a péreket, és a pinyókat. A pool aljában, egy kis koporsóban feküdt a pool királynője egy 57 cm es szivi, amit egy kis jigfejes marabú kreálmánnyal intenzív vertikális pöcivel addig idegeltem amíg odanyúlt és meglett.

Remélem elég őszinte voltam, ha bárkinek kérdése van hát kérdezzen.

Üdv Vidra

A második: Szabó Levente

Felszerelés

Végig  3-as, 10′ hosszú nimfás bottal pecáztam (még a Dretán is, mert itthon hagytam a rövid botom). Mivel esetleges szárazozást is ezzel kellett megoldanom egy 9′ hosszú vékonyodó (0,12 a vége) előkét  és kb 1,5-2 méter tippetet használtam.(Savinján 0,12 , Dretán  0,10-kicsit rövidebbet,kb. 1 métert)

A szektorok

Nagyon más volt a három pálya. Az első forduló egy borzasztó vájtvóter volt. Mély hömpölygő víz, nehéz nimfákkal gépészkedtem. Utáltam :-D

A második forduló: Dreta…a szektor végén egy nagy pool, fölötte mentem a vízbe és elindultam felfelé. Szárazzal kezdtem, szépen láttam a péreket és fogtam is őket számolatlanul. #16-os rozsdabarna cdc-vel. A felső résznél volt egy kis befolyó,ott nimfáztam, jött is jó  pisztráng (5-6 db). A meder közepén a hullámokból szárazzal péreket sikerült fognom.majd lementem a nagy gödörhöz. Szinte minden dobásra jött szivárványos,szürke illetve barna nimfára. Nagyon jó volt a pálya…

Harmadik forduló elején két pér szárazra,majd leszakadt az ég és esőben nimfa,végén-napsütésben- megint száraz.

Nyerő legyek:

#14-16-18-as cdc,szürke és vörösesbarna,(levi’s 501)

#12-14-es nimfa, szintén szürke és barna,

#8-10-12-es nehézbombázó zak és szürke nyuszi nimfa. Kb.8-10 legyet használtam.

Csőő, levi

A harmadik: Hárságyi Péter

Dreta

Winston LT5 9′ ötös bot, úszó zsinór (SA ED#5), előke: 4x, tippet #12-17

…de oda egy 8′ 4es vagy max ötös bot elég lenne.

Elég szerencsétlen helyet kaptam – nagy halra a híd alatti poolban lett volna esélyem, de a pályakijelölést nem értelmeztük jól – illetve későn értelmeztük jól – így mire a poolban “turkáltam” volna, Tibolyát már megtépte két hal – azaz nem nagyon volt esélyem a stresszelt jószágok megakasztására.A pálya felső része egy gyors, szűk zúgó vége, kövezett parttal, itt nimfákkal próbálkoztam, a magas part alá bejátszott nehéz nimfával sikerült két-három halat kikapnom. A gyors víz kilapult, lelassult  - egy hosszú sekély szakasz után a hídlábakhoz ért. itt szvingelt nimfákkal fogtam kisebb halakat. főként szivárványost, és pár sebest.

A hídlábak környékén és előtt is főként nimfákkal és kis woollykkal próbálkoztam, nagyon sok utánanyúlásom volt, de a többség kis hal volt.

Savinja 2 forduló

Stickman 9′ #6, Úszó zsinór (Airflo Exceed) #6

Előke 2x megtoldva kb 4 méteresre, tippet  #12-20 csalitól, víztől függően.

Streamerre harmincasnál vékonyabb tippetet már nem tennék (túl nagy az esélye a megtépésnek). Mindkét savinjai fordulóban HBali után mentem a legyalult pályára. :-)

Mindkét szakasz nagyon jó, és nagyon halas volt.

Pálya egy zúgó vége, mélyebb gödrökkel, kiterülő mély szakaszokkal,ideális.

Taktika – először streamer, aztán nagyobb sedge nimfa, végül a legeredményesebb egy #14es helyi sedge pupa volt oliv és tompa-színű rézfejjel. Fogtam pár halat cdc – red taggal és cdc – elk cadissal is. Pér, sebes, szivi vegyesen.

Savinja 3. forduló

Ugyanaz a hatos cucc.

Itt is a nimfákat erőltettem először, aztán áttértem a száraz legyekre.Ugyan fogtam pár halat mindkettővel, de nem igazán akart megindulni a dolog. ekkor elkezdtem behúzni a legyeket (humpy, cdc-elk, coachman, cdc red tag), és a halak is jobban kaptak. Sok elmulasztott rávágásom volt, de ezen a pályán – és az esti napszakot figyelembe véve a behúzott, szvingelt legyek voltak eredményesek. Méretre 12-16. A rajzás elég gyenge volt. Itt is vegyesen fogtam szivárványost, sebest és pért is.

A Savinján én egy erősebb ötös, vagy egy 10 láb körüli nimfás botot használnék, de streamerezni összeraknék egy ötös-hatos szviccset és/vagy egy hetes/nyolcasas egykezest.

Nagy halak vannak, másnap meg is fizettem a könnyelműségemért. Három tépett meg. Az egyik egy galóca volt.

Jó víz, megyünk még.

Horog