Írások

Országos Műlegyező Bajnokság a MŰHOSZ támogatásával

A hazai műlegyezés egy igen kicsi, de annál viharosabb szelete a versenysport. Több, mint tizenöt éve rendeznek versenyeket hazánkban ebben sportban és már 2007-ben Norvégiában és 2008-ban Spanyolországban az Európa Bajnokságon teljes csapattal képviselték a legyesek hazánkat. Ebben az időszakban a csapatot a MŰHOSZ szervezte. Ezt követően hosszabb ideig nem indult magyar csapat a FIPS-Mouche rendezvényein, majd 2012-ben Szlovéniában, 2013-ban Norvégiában, 2014-ben Csehországban immár a MOHOSZ szervezésében volt teljes csapat a VB-ken.

2016. elején a MOHOSZ meghívta a magyar műlegyezés képviselőit, hogy közösen tegyük eredményesebbé a válogatott munkáját. Ezen a rendezvényen a MŰHOSZ képviselői is részt vettek. A közös munka alapja egy olyan hazai bajnokság lehet, mely minimum három fordulós, a FIPS szabályrendszeréhez a lehető legnagyobb mértékben idomul, és a hazai legyes társadalom konszenzusán alapszik. Fontos megállapodás volt, hogy a válogatott helyeiről kötelező érvénnyel, egy az aktuális világverseny körülményeihez hasonlító vízen megrendezésre kerülő válogató dönt. A szakmai munkát a MOHOSZ szervezeti keretein belül a Legyes Szakbizottság végzi. Ennek tagjai Mónos Tibor jelenlegi szövetségi kapitány, Kiss István, Hetényi Szabolcs és a MŰHOSZ két képviselője: Szmutni Ákos és a Móré György. Az idei évben a bajnokság három fordulóból áll:

- Vas-megye (Gyöngyös-patak, és az Abér-tó (Lukácsháza), 2016. április 30.

- Balaton (két forduló, Szántód) 2016. július 16.

- Sajó (két forduló) 2016. augusztus 27.

A három versenyen elért eredmények alapján alakul ki az a tíz fős bő válogatott keret, mely szeptemberben, egy minimum kétfordulós verseny keretében, Szlovákiában, a jövő évi VB helyszínén döntheti el, hogy ki alkotja az 5 fős válogatottat. Értelemszerűen ez első öt ember lesz a csapat, amennyiben vállalják az indulást, ha valamilyen oknál fogva ezt mégsem teszik, úgy a soron következők lépnek a helyükre.  A bajnokság nevezési határideje 2016. április 10. A könnyebb adminisztráció érdekében a MŰHOSz versenyzői számára a nevezést és a SIR kártyát Csorbai Balázs szervezi. Kérem muhosz kukac muhosz.hu email címen, vagy itt fórumon privát üzenetben jelezzétek a nevezési szándékotok, és minden szükséges információt és segítséget megkaptok!