Írások

Tibolya László Emlékverseny – Beharangozó

A Zagyva szeszélyeinek köszönhetően a MŰHOSZ Bajnoksága a tavasz végén indul. A versenysorozat négy fordulóból áll:

Tibolya László Emlékverseny, Savinja, Mozirje Szlovénia, május 27-28.

Zagyvaparti, Zagyva, Zagyvarékas június (vízállás függvényében)

Keleti Végek Legyes Találkozó, Sebes-Körös Komádi, július 30.

San Kupa, San, Lesko, október 15.

Minden verseny első tíz helyezettje kap pontot (1-10 pont), és minden versenyző három legjobb eredménye számít a végső elszámolásnál. Az idei sorozat győztesének Imre Tibor ajánlott fel egy bambusz legyezőbotot. A felajánlást ezúton is köszönjük!

És akkor jöjjön az első verseny beharangozója Mani’ tollából:

dreta

Tibolya László Emlékverseny, Szlovénia, 2016.05.27-28

A MŰHOSZ az idei Közgyűlésén egyhangúlag szavazta meg, hogy a MŰHOSZ Bajnokság idei szlovén fordulóját a decemberben tragikus hirtelenséggel elhunyt horgásztársunk és barátunk, Tibolya László emlékének ajánlja. Laci tavaly horgászott először a Szavinja folyón, és lelkesen tervezte a következő kirándulást vissza a csodálatos horgászvízre. Sajnos az élet másként akarta, Laci már sosem tér ide vissza. Emléke örökké élni fog.

A verseny a tavaly jól bevált rendszer szerint kerül újra megrendezésre. Péntek délután egykor megnyitó, sorsolás, majd az első forduló. Szombaton délelőtt és délután pedig a másik két fordulóban kell pisztráng és pérfogásban jeleskedni. A három szektor változatos, a csendes, majdnem álló víztől a zúgókig mindenféle szituációt magában hordoz, amit egy tapasztalt horgásznak mind meg kell tudnia horgászni. Mind a Savinja, mind a Dreta halállománya kiváló, a helyi horgászkocsma falán látható trófeák egészen komoly halpopulációt sejtetnek. Mozirjei barátaink meg is tesznek mindent azért, hogy az odalátogató külföldi és helyi horgászok jól érezzék magukat, és élményekkel eltelve távozzanak a vízről. Szlovéniában nem okoz problémát a szivárványos pisztráng, bár azt tudni kell hogy az ottani “szivi-programot” a Szlovén Halászati Intézet felügyeli. Borzalmas méretű halakat lehet időnként ebből a fajból látni. Egy-egy ilyen őskövület megfogásához bizony elkel a kilences bot, és a harmincöt-negyvenes előke.

sz1

A sebes pisztráng elképesztően változatos színű és formájú egyedeket képes ezekben a vizekben produkálni. Pért inkább a Dretából lehet fogni, és a Savinján is beeshet néhány meglepetés hal. A galóca folyamatosan jelen van, fogható még domolykó, sőt akár vaskos csabak is. A verseny speciális szabályai (amik eltérnek a MŰHOSZ és FIPS általános versenyszabályaitól:

  • Az öt centinél nagyobb csali tilos
  • Csak egy légy használható
  • Értékelhető halfajok a helyiek javaslatát elfogadva: pénzes pér, szivárványos pisztráng, sebes pisztráng, domolykó, márna, dunai galóca
  • Minden húsz centi fölötti hal számít ( 19,9 cm nem ). 5 mm-ig lefelé, 6-tól felfelé kell kerekíteni.
  • Pontszám: minden fogott hal 100 pont, plusz centinként további 20. Ezek összege adja a szektorhelyezési számokat, melyek összeadva adják a végeredményt. Egyenlő pontszám esetén elsődlegesen a több fogott, majd a nagyobb fogott hal mérete dönt.
  • Mérés: a helyszínen kapott mérőeszközzel mindenki magának méri a halat. Alap, egyben fő szabály: fair play

Az idei fordulóra mely egyben a MŰHOSZ 2016-os Bajnokságának is első fordulója, közel harminc regisztráció érkezett. Serény kezek pörgetik a légykötő bobbint, készülnek a nimfák, szárazlegyek, sztímerek, és persze mindenkinek megvan a titkos favoritja, amivel a versenyt meg szeretné nyerni. A szállásról a Korosec, és a Levc panziók gondoskodnak. Bő két hét van hátra, gondolom nem csak én számolom a napokat, hogy újra emlékezetes napokat tölthessünk el ezen a csodálatos helyen.

Mani’

s1