Írások

Üveges újdonságok

A Face-en futott az utóbbi pár napban egy érdekes beszélgetés az üvegbotokról. Mivel ott szinte minden info elvész, így Lindeisz Oszkárt  és Nagy Sándort megkértem, hogy foglalják össze egy cikkbe a legfontosabbakat egy cikk formájában. Íme az eredmény! Nagyon szépen köszönjük!

Lindeisz Oszkár

Röviden és lényeget kiemelve leírom a tapasztalataimat az üvegbotokkal kapcsolatban.

Nekem csak Maxcatch és Aventik üvegbotjaim vannak. Soha nem építettem botot, így üveget sem, vettem őket.

3

Aventik blankok rendelhetők, Maxcatch nem, csak a kész bot. Sem időm, sem tapasztalatom, sem felszerelésem nem volt ahhoz, hogy megrendeljek egy blankot és elkezdjem építeni. Biztosan nagyon jó érzés saját építésű botot kézben tartani, olyasmi, mint vásárolt helyett saját kötésű léggyel megfogni a halat. Az Aventik esetében a csupasz blank és egy cordura tok annyiba kerül, mint a kész bot tokkal-vonóval. Tehát anyagilag és időben is legalább a duplájára kell számítani, ha ilyen blankból szeretnénk építeni.

Alább találtok pár fotót és linket. Mivel a rendelhetőségről (honnan, mennyiért, milyet, milyen színek vannak stb.) érdeklődtek a legtöbben, azt hiszem, ezzel tudok a leginkább segíteni a választásban, ha már valaki elhatározta, hogy vásárol, vagy épít, esetleg építtet magának egy ilyen csodálatos üvegbotot.

2

Más üvegbotokról nem tudok véleményt alkotni, nekem nem volt más a kezemben.

 Innen rendeltem a botokat, 2 hét alatt mind megérkezett.

A Maxcatch botokhoz Maxcatch, az Aventik üvegbotokhoz pedig kifejezetten az Aventik zsinórok idomulnak legjobban. Utóbbi csúcsminőség, gyönyörű színekben.

 A tapasztalatokat több használó is megerősíti és mind egyetértenek a következőkben.

 A Maxcatch üvegbotokról:

 Nem lassú akciójúak, az értékesítők hol medium, hol medium fast akciójúként hirdetik. #3 7ft, #5 8ft, #6 8,6 ft, ami nekem van. A 3-as egy nagyszerű kis pálca, egész télen keszegezek vele. A súlya nem rossz, könnyebb, mint a 4-es Daiwa grafit botom. Az 5-ös már súlyosabb, 112g, de ez nem olyan rossz, és a bot rengeteg előnye bőségesen kompenzálja azt a kis súlytöbbletből adódó hátrányt.  Ezzel rengeteg márnát fogtam, a Facebook-ra feltett videón ezzel fárasztottam a pontyot, a Sebes Körösön szintén ezzel fogom a domolykókat. Mivel pontyfogáshoz egy kicsit kevésnek bizonyult, rendeltem egy narancssárga 6-ost. Ezt a zsinórosztályú botot csak az vegye meg, akinek nagyon tetszik az üvegbot, elviseli a 140g súly egész napos kézben tartását, vagy nagy méretű márnára és/vagy pontyra, esetleg amurra szeretne horgászni. Nekem annyira tetszik, hogy ennél maradtam, de a kezem nagyon szokott fájni horgászat után. Ennél a márkánál az 5-ös és a 6-os botok között megdöbbentően nagy a különbség. Az 5-ös egy általános, kényelmes, szinte mindenre alkalmas üvegbot, a 6-os egy vastag, strapabíró, bármilyen hallal megküzdő, brutális bot. Mindegyik Maxcatch üvegbot zsinórosztályban alulkalibrált, tehát a 3-as bot 4-es, az 5-ös bot 6-os stb. azonos márkájú zsinórral működik megfelelően. Ebben más használók is egyetértenek, sőt a videókon is egy osztállyal nagyobb zsinórt használnak hozzájuk, s az is mindegy, hogy DT, vagy WF a zsinórunk, kell az egy osztállyal nagyobb. Ezek a botok 3 színben kaphatók: áttetsző babakék (ez gyönyörű, igazi üvegbot szín), áttetsző tejfehér, és áttetsző narancs. Utóbbival vigyázzunk rendeléskor, mert a kép nagyon megtévesztő. A narancs bot nem igazi narancs szín, hanem nagyon barnába hajló, ami nekem egy retro feelinget adott. Ha ezt tudom, ebből is kéket rendelek. A 4-es méret csak 5 részes travel verzióban létezik és csak narancs színben. Az alulkalibráltság ennél a modellnél is megállapítható, ami nem baj, sokan veszik egy 5-ös zsinórral bármikor összeszerelhető, általános botnak. A 8-as bot súlya olyan 200g lehet, akinek nagyon tetszik, az is felejtse el. Csak kék színben volt, de valószínűleg nem gyártják már, minden helyen out of stock.

1

A Maxcatch üvegbotok három igen fontos előnye számomra:

  • Gyönyörű színek (a kék botot még azok is meg akarják nézni és fogni, akik csak arra járnak és meglátják, de talán soha nem is horgásztak még)
  • Rollcast. A bot – üvegszálasokra általában nem is jellemző – akciója miatt oly mértékben töltődik fel dobáskor energiával, hogy azzal korábban soha nem tapasztalt távolságokra tudok erőkifejtés nélkül, kényelmesen rollozni, ráadásul (ha nem szeles az idő) precízen, pontosan. Számomra ez elsődleges szempont, mert akár pontyozok, akár keszegezek, sügerezek, olyan helyeken teszem, ahol a fej fölötti dobás kizárt. Vannak írások és vélemények arról, hogy az üvegszálas botok szárazlegyes horgászathoz készülnek, hogy lassúak és hogy nem lehet velük orsódobást csinálni. Ez ennél a márkánál nem igaz, sőt az ellenkezője igazolódott. Ugyanakkor szárazlegyes horgászathoz is nagyon kényelmes, arra tökéletesen alkalmas.
  • Rugalmasság és erő, szuper fárasztási élmény. (A tulajdonságoknak áruk van, ez pedig a súly.)

Az  Aventik üvegbotokról:

Ebből a botból egy 4-est vettem, ami szuper választásnak bizonyult. A bot lassú akciójú, hajlékony, de szinte törhetetlen. Igazi szárazlegyes csoda, a vele való halfogás semmihez nem hasonlítható élmény. Anyaga, különleges formájú parafa nyele (nagyon jó a fogás rajta), titán bevonatú gyűrűi, szövet- és cordura tokja  kifogástalan, az egész bot csúcsminőség és az ár-érték aránya álláspontom szerint verhetetlen (akár építjük, akár készen vesszük), ahogy a súlya is (legalábbis ebben az árban). Annak ellenére, hogy üvegszálas, a bot nagyon könnyű, vékonyabb a blank is, mint a másik márka esetében. Ez a bot ideális kisebb halak száraz-, vagy nedves legyes horgászatához, domolykóhoz, keszegfélékhez, de leginkább pérhez és pisztránghoz. Ahogy Bekk Zoli barátom is mondta, egy ilyen bottal egy 20 centis szeplős megfogása is igazi élmény lehet. Azt ajánlotta, amit én is, hogy aki még nem próbált meg üvegbottal halat fogni, az mindenképpen tegye meg. Az Aventik botok #3,#4,#5 méretben kaphatóak, 7 féle színben: piros, sötétkék, tejfehér, zöld, sötét  és világos méz, illetve narancs. Ezek a blankok sokkal kevésbé áttetszőek, sokkal jobban színezettek és kevésbé látszik rajtuk, hogy üvegszálból vannak, ezért a különlegességük nem olyan szembetűnő. Kivételt képez ez alól a fehér, semleges színű.  Ezek a botok nem alulkalibráltak. Számomra azonban annyira szokatlan és érdekes volt a lassú akció, hogy amikor a 4-es bottal dobtam egy WF4-es zsinórt, szinte megijedtem. Pontosan olyan érzés, mint amikor egy skagit, vagy OPST fejet eldobunk egy kétkezes bottal, és óriási sebességgel, nagy távolságra kilövődik a zsinór. Annyira furcsa és hihetetlen volt a számomra, hogy nem tudtam hozzáidomulni és vettem hozzá egy tejfehér WF3-as Aventik zsinórt. Ezzel már ideálissá, tökéletessé vált számomra a bot. Rollozni ezzel a bottal szinte képtelenség. Egészen más, felfelé irányuló mozdulattal és némi gyakorlással lehet ugyan, de nem nagy távolságokra. Nekem soha nem volt még szárazlegyes bot a kezemben, ezért nincs viszonyítási alapom, de azt tapasztaltam, hogy akár rollozva, akár fej fölötti dobással, dacolva az erős széllel is, a bot (jó minőségű vékonyodó előkével) precízen és elképesztő pontossággal fordítja ki a szárazlegyeket a helyére. Az előke ilyenkor nyílegyenesen áll,  a legyet a szél sem fújja vissza. Talán csak nekem, nimfás horgásznak jelent ez nóvumot, mert nem próbáltam még szárazlegyes botokat. Mindenesetre megdöbbentő.

A fenti márka előnye tehát

  • Egy nagyszerű ár-érték arányú, csodálatos, könnyű, lassú akciójú üvegbot lehet a kezünkben, amivel igazi élmény még a kisebb halak megfogása is.
  • A súlya és a nyél különleges kialakítása miatt ezzel a bottal az egész napos horgászat is kényelmes, kellemes

 A két  bot között tehát jelentős különbség van, sokkal nagyobb, mint a grafit botok között általában. Jó dolog ez, hiszen az üvegbotokból is ki tudjuk választani a számunkra kedvezőbb, halfajtában és módszerben hozzánk illő darabot/darabokat.

Nagyon sok egyéb, szuper minőségű blank és márka van, amikről nem tudok semmit. Annyi bizonyos, hogy vannak gyönyörű és jó botok. Az egyik ilyen a Nirvana, ami egy eléggé áttetsző, türkiz színű blankból épített bot. Az ízlésünk nem egyforma, de számomra ez a legszebb. A legszebb horgászcucc, amit életemben láttam. Csak #3 és #6 méret létezik belőle, s amint tehetem, mindkettőt megveszem. Nagyon szép, erős és csúcsminőségű bot az Epic Fast Glass botja, ami szintén kék.

Az ilyen botok beszerzésénél soha ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy ha pl. az USA-ból rendelünk, akkor vámolják, Áfa-t is fizetnünk kell (addig nem kapjuk meg és ez plusz két hét) és a szállítási költség is rájön, ami egyes esetekben nem kevés. Ha mindezt összeadjuk, akkor a botunk akár a duplájába is kerülhet, mint amennyiért szemezgetni kezdtünk vele.

Nagy Sándor

Nem vagyok üveg fanatikus, de szeretem őket. Vannak előnyei, de hátrányai is. Véletlenül keveredtem bele. Egy barátom talált egy kínai gyárat és onnan rendelt 2 üvegbotot és két blankot. Beszálltam a buliba, már csak azért is, mert 20 dolcsi volt egy komplett bot. :)   20 dolcsiért meg intéztünk hozzá kemény és puha tokot. Igazán gáláns ajánlat volt.

6

Mint kiderült ez az Aventik márka. A BTI sports gyártja. A kontakt már nincs meg, ne zaklassatok :)

Az enyém 7,8 láb 4-es osztályú bot volt. Azóta is megvan, pedig sok üvegbot átment rajtam. Imádom, de azt hiszem, ebben vaskosan benne van a sok peca és a sok élmény, de hát gyarló is vagyok, na. Én 4-es Rio DT 4-es zsinórral használom. Sok helyen járt már velem, a Dunán is voltam vele paducozni, márnázni, de azért ez nem az igazi terepe. Nagyon jó akciójú bot, domolykózni, jászozni, sügerezni egy álom, ha nem kell nagy szélben hirtelen irányt váltani vele. Egy 74-es baller a legnagyobb hala. Nem volt gond.

Most is elérhető ali-n ebay-en,nyugodtan merem ajánlani. Nagyon kényelmes a markolat, jó a súlya is. 90 gramm az enyém, ha jól emlékszem. Vasalófejes csalikat is vígan dobálok vele.

Innentől nem tudom tartani a kronológia sorrendet, annyi minden volt. Szerintem ki is marad ez-az. Az Aventik élménytől kissé megvadulva vadásztam minden eladó botra. Egy idő után híre is ment szerintem :) Kialakult egy kör akik között adtuk vettük az üvegbotokat.

A következő talán Redington Butterstick volt. 6,6 láb  4-es. Egy álom, talán 60 gramm, baromi érzékeny, soha az életben nem váltam volna meg tőle, ha nekem a partról nem lett volna rövid. Az én pályáimon ez a hossz már tényleg kicsi volt,de gázolni egy kisebb folyón patakon szuper. Szintén 4-es DT-vel pecáztam vele. Komolyan még nimfázáshoz is kellően érzékeny volt. Azóta se találkoztam ilyen jó blankkal. De aztán eladtam és vettem egy hosszabbat. 7,6 láb 4-es. Ég és föld volt a kettő blank. Ha nem boltban veszem, akkor el se hiszem. Az Aventik sokkal jobb, feszesebb, pontosabb ebben a méretben. Egyszerűen nem találtam vele az összhangot, az új gazdája viszont imádja. Szóval nem kell mindent készpénznek venni.

Utána jött talán a CTS quartz 8 láb 4-es. ÁÁÁÁ a legkirályabb blank talán. 3-től 7-es szinte bármilyen zsinórral jól muzsikált. Elképesztően jó. Nagyon erős alj, de mégis c-be hajló. Sajnos akkortájt megvadultam micro skagit vonalon, és átépítettem, nagyobb gyűrűk, nyél. Majd újabb építés, aztán egyszer peca közben meg eltörtem, nem túlterhelés, hanem leakadtam. Valószínűleg az én építésem miatt vagy csak sérülés, nem tudom. Ezt az egy botot törtem el. Jobb lett volna valami vackot inkább…

7

Azóta volt még két CTS a kezemben, egy havernak ment és én teszteltem, meg kellett volna vennem :) A másik meg próbaképp. Szuper mind. Ezzel nem lehet mellé lőni. Világszerte az a vélemény,hogy a CTS és az Ameriglass blank a legjobb. Sajnos az utóbbira gyűjtenek kell, de a CTS az jó tuti. Állítólag az Epicnek is ő gyártja…

Volt Maxcatch is. Mikor kezdtek feldobtak 2 darabot ebay licitre, egyik hajnali fél négykor meg is vettem kikiáltási áron kb. 12-14 körül az egyiket. 7,8 vagy 8 láb 4-es. Nem rossz,de nekem kicsit orrnehéznek tűnt és legalább 1-1,5 számmal nagyobb. Utóbbi miatt hamar tovább is ment, mert nem volt hozzá zsinórom s nem akartam ezért venni. Volt már jobb is.

Lehet a 7 lábas 3-as verzió jobban feküdt volna. Így viszont továbbléptem.

Aztán jött talán a Lamiglass. Bánáti építés ha jól emlékszem, csodaszép és jó is. Ezt egy Barrio small stream zsinórral használtam. Mike ajánlása alapján.   Nem is tudok rá rosszat mondani. A bot lelke viszont a kettővel előttem lévő gazdájánál volt, aki jelentkezett is, hogy elővásárlási jogot ígérjek neki. Ez meg is történt. 1-1,5 év után visszakerült hozzá :)

Volt még a kezemben Cabelas CGR. Szuper, 65 dollcsiért simán vállalható. Egy kicsit lehetne talán hosszabb. Állítólag a blank ugyanaz, mint a Vision Cult üvegé. Az is volt a kezemben. Lehet, hogy van benne valami. Mindkettő jó, de nem ugyanaz az ár.

Volt még pár noname a kezemben, de sok jót nem tudnék róluk mondani. Még ami beazonosítható blank volt, azt a tackle24.de-ről rendelték. Kétféle volt, de már nem emlékszem. Sió Jani is ebből épített. Az egyik egész szuper, a másik viszont nekem nagyon nem tetszett. Csak a spicc dolgozott, még jó hogy kipróbáltam. A színe miatt majdnem megvettem :)

5

Talán ennyi. Én azért szerettem az üveget, főleg domizáshoz, mert jól tolerálta a jobb halak – esetleg vékonyabb tippet kombinációt (nagyon tiszta vizekben pecáztam). Jól jött ez pisztrángozáskor is, de nem alkalmas mindenre, de van benne valami plusz, ha az embernek olyanja van.

Egy jó üveg nem feltétlenül nehéz. Nekem talán 105-110 grammos volt a legnehezebb, mondjuk ennyi a 8-as botom is :)

Azt tudom ajánlani, hogy ha biztosra akarunk venni, akkor a rövidebb, alacsonyabb osztályú, 3-4-es botokkal kevésbé tudunk mellé lőni. 8-as fölötti csak csúcsminőségből lenne jó.

Vannak kevert vagy grafit magos verziók is. Grafit magosom volt, szuper az is. Ja és nehéz őket törni. Én sokat dzsungelezek, ott ez nem hátrány.

Némelyik hisztis a megfelelő zsinórra,de ha megvan akkor elkezdenek működni.