Írások

V. FlySox Napok

I. nap: csukás verseny
Bajzát Zoltán
2016. április 2-3-án ötödik alkalommal került megrendezésre Felsőtárkányban a FlySox elnevezésű műlegyezős összejövetel. Reggelizés, szerelék összeállítás után a verseny szabályainak ismertetése következett. A legyes pályák kisorsolása előtt közösen emlékeztünk meg a 2015 karácsonyán elhunyt Tibolya László barátunkról, aki a tárkányi legyes rendezvények állandó résztvevője volt. 9 órától kezdődhetett a már hagyománnyá vált streamerezős verseny, aminek a célhalai a csukák voltak. Minden versenyző összesen 6 különböző szektorban horgászott 30 perces váltásokkal. A “nagyobbik” tavon maximum 15 legyes tud egyszerre horgászni a terület adottságai miatt, ezért a versenyen ennyien indultak. Ez idő alatt akik nem versenyeztek, a “kisebb” tavon horgászhattak pisztrángra, pontyra keszegfélékre.

Mérés

Mérés

Nini és 79 cm-es csukája

Nini és 79 cm-es csukája

A verseny eredménye:

  1. Németh István
  2. Takács László
  3. Tóth Szebasztián
  4. Csécsi Dániel
  5. Bolyki tamás

A közös ebéd (szarvaspörkölt) után szabad peca következett, ki-ki a maga kedve szerint horgászhatott. A délutáni legyezés további csuka, pisztrángok, keszegfélék és ponty fogását hozta.
Köszönet a Felsőtárkányi Erdészetnek és a tóparti Pöttyös Büfének a rendezvény támogatásáért, valamint a Felsőtárkányi Sziklaforrás Egyesületnek a lebonyolításért!

Mehet is vissza

Mehet is vissza

 

Legyes suli családon belül

Legyes suli családon belül

II. nap: legyes suli

Csorbai Balázs

Vasárnap reggel Tárkányba érve némileg aggódtam, hogy lesz-e egyáltalán valaki, mert elég gyéren érkeztek a jelentkezések (úgy látszik a legyes nem regisztrálós fajta :) , de hamar kiderült, kár volt aggódni. 8-10 érdeklődő jött 10-től 65 éves korig. Először a felszerelés összeállítását mutattuk be a bottól az orsón át a tipetig, majd a dobás alapjai következtek. Itt volt némi fennakadás, mert a rövid bemutató után mindenki egyszerre kezdett lengetni és a fák közötti pályán ennyi résztvevőnek kicsit szűk volt a hely, de sok jó legyes kis helyen is elfér. Miután minden szem a helyén maradt, volt is mit nézni vele, mert Németh “Nini-a-streamer-Mágus” István és Móré “a MŰHOSZ kiállítási arca” Gyuri kötött a féltető alatt. Bajzát Zoli ezen a napon se hagyott minket éhezni, egy tálca sütit hozott, amitől erőre kapva az Eger-patak érsekkerti szakasza felé vettük az irányt, ahol az elméletet követte a gyakorlat. A patak a szebbik arcát mutatta (vagy csak szerette volna megmutatni, hogy mit is tudna vele kezdeni a MŰHOSZ) és szinte minden módszert úgy tudtunk bemutatni, hogy halat is fogtunk vele: szárazléggyel, nedvessel, francia nimfával és újzélandi módszerrel. Egy módszer nem adott: a cseh nimfa. Mondjuk ez szoros összefüggésben volt azzal, hogy a pár nappal korábban berakott néhány tucat fogható pisztráng a szabad életet választotta és odébbtette a székhelyét (lehet hogy 100 méterrel, de az is lehet, hogy meg se álltak Szihalomig).
Ezúton szeretném megköszönni Bajzát Zoliéknak és Gyulybán Pistinek, hogy szárnyaik alá vették a kezdeményezést, illetve mindenkinek aki eljött, vagy segített. Remélem jövőre is együtt tudjuk megrendezni ezt a szezonnyitót! Legközelebb ilyen rendezvény a Keleti Végeken lesz, aki nem indul a Kűlegyesen és van kedve hozzá, azoknak újra lesz Legyes Suli! 

Leng a zsinór

Leng a zsinór

A tananyag

A tananyag

És a tanulók

És a tanulók