Ezúton szeretnénk megköszönni a 2009.-ben a MŰHOSZ számlájára utalt adó 1 %-okat (összesen 202398 Ft) és szeretnénk mindenkit arra buzdítani, hogy 2010.-ben is támogassák ily módon Szövetségünket.
Köszönjük!

  • A MŰHOSz számlaszáma: KDB bank 13597539-12302010-00022739
  • A 2010. évre a MŰHOSz-nak felajánlott adó 1%-át előre is köszönjük!
  • A MŰHOSz adószáma: 18990236-2-43
MŰHOSz bajnokság 2010.
Indulók Klokot Garam Sajó San Összesített
Csorbai Balázs 28       28
Tölgyesi Levente 28       28
Hetényi Soma 23       23
Papp László 15       15
Kóborí Gyula 15       15
Kóbory Gyula Bence 14       14
Somogyi Péter 14       14
Fogarasi Miklós 14       14
Mester Róbert 14       14
Kovács Zsigmond 13       13
Donkó Attila 12       12
Bodolai László 10       10
Benk Tamás 0       0
Kóborí Judit 0       0
Nyitrai István 0       0
Szilfai Csaba 0       0
Török Tamás 0       0
Tinov Milkov Veselin 0       0
MŰHOSz rendezvények 2010.
Időpont Program / Helyszín Leírás Link
március 5.-6. Horgászsport Szakkiállítás és Vásár
(Hit Csarnok)
A Sikeres Sporthorgásszal című szaklappal közös standon népszerűsítjük a műlegyező horgászsportot. Terveink szerint tagjaink műlégykötéssel és dobóbemutatóval színesítik a programot
Felelős szervező: Kovács Zsigmond
március 25.-28. Fegyver Horgász Vadász Szakkiállítás és Vásár (Hungexpo) Az előző kiállításhoz hasonlóan ezen a rendezvényen is a műlegyező sportot szeretnénk népszerűsíteni minél szélesebb körben
Felelős szervező: Kovács Zsigmond
április 17. Csukás nap- Bugaszeg A tavalyi évhez hasonlóan idén áprilisban (17.-én) is megszervezésre kerül a nagysikerű bugaszegi csukásnap. Ennek keretében a műlegyezés egy speciális szakágával ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A rendezvény nem csak a  MŰHOSZ tagjai számára nyitott
Felelős: Somogyi Péter
május 8. Egri legyes nap (Eger, Érsekkert) Az előző év hagyományait követve, idén májusban is az egri önkormányzattal közösen szemétszedési akciót szervezőnk az Eger-patak mentén, melynek halászati jogát MŰHOSZ bérli. Idén a program kiegészül egy haltelepítéssel illetve  a kiállításokhoz hasonló baráti találkozóval
Felelős: Csorbai Balázs
május 22.-23. V. Una Kupa (Klokot) A hagyományainkhoz híven idén is megrendezésre kerül a boszniai horgászversenyünk, a helyszín azonban idén a Klokot folyó.
Felelős: Somogyi Péter
Július 3. Kűlegyes Kupa (Komádi) A Sebes Körösön megrendezésre kerülő viadal elsősorban nem verseny, hanem legyes baráti találkozó, mely mindemellett igen komoly állóképességi próba. A Szövetségünk egy legnépszerűbb rendezvénye, melyet a Fish Fantom SHE szervez.
Felelős: Kathi László
Július 31. II. Ipoly-Garam Kupa (Letkés-Garamkövesd) Az Első Budapesti Műlegyezőklub által megrendezésre kerülő verseny, melynek megszervezésben nagy segítségünkre van a szlovákiai Párkányi Horgászegyesület. A rendezvény helyszínéül az Ipoly és Garam folyók szolgálnak.
Augusztus 28. Sajó Kupa (ÉMHE rendezésében, Miskolc) Az egyik legrégebbi magyar műlegyező horgászverseny, mely hagyományosan a Sajó miskolci és szirmabesenyői szakaszán kerül megrendezésre.
Október
(a pontos időpont később kerül meghatározásra)
V. San Kupa (Lesko, Lengyelország) Immáron ötödik alkalommal kerül megrendezésre ez a verseny Lengyelországban a San folyón. A verseny- mely egyben természetesen baráti találkozó- nagyon jó alkalom arra, hogy Krosno Horgászegyesülettel évek óta fennálló baráti kapcsolatot ápoljuk
Felelős: Virág Zoltán.
November
(a pontos időpont később kerül meghatározásra)
Erdőkertesi találkozó (Erdőkertes) Az erdőkertesi horgásztavon a helyi Pákász Horgász és Természetvédő Egyesület segítségével rendezzük meg ezt a baráti találkozót, melynek apropóját a tóban nagy számban elő szivárványos pisztrángok adják.
Felelős: Loósz Róbert
November
(a pontos időpont később kerül meghatározásra)
Csukás nap (Szücsi) Az év zárórendezvénye, melyet a Szücsi horgásztavon fogunk megrendezni.
Felelős: Somogyi Péter
A 2010.02.20.-ai MŰHOSZ közgyűlés rövidített jegyzőkönyve letölthető ide kattintva2008. május 12 és 2008. május 18-a között került megrendezésre Spanyolországban a XIV. Műlegyező Európa Bajnokság, mely eseményen a tavalyi évhez hasonlóan a MűHOSz, a FIPS-Mouche magyar reprezentánsaként idén is indította válogatott csapatát.

A magyar küldöttség az öt forduló után a finn és holland csapatot megelőzve, a 16. helyen végzett.

Az egyéni versenyben:
- Hárságyi Balázs az 56.,
- Romhányi László a 62.,
- File István a 74.,
- Dénes Ádám a 84.,
- Gégény Viktor a 91.
helyet szerezte meg.

Az EB hivatalos honlapja: www.europeanflyfishing2008.com

Idei támogatóink, akik munkáját ezúton is szeretnénk megköszönni:

- Energofish Kft.

- www.peca.hu

- Sikeres SportHorgász Magazin

- www.horgaszoldal.hu / FPD BT - a STROFT zsinórok forgalmazója.
A Műlegyező Horgászok Országos Szövetsége elküldte nevezését a XIV. Legyező Európa Bajnokságra, http://www.europeanflyfishing2008.com/ melyet a spanyol szervezők elfogadtak és vissza is igazoltak.

Magyarországot a következő hat személyből álló küldöttség képviseli:

   

Gégény Viktor
IPOLYPARTI BOGARASOK


File István
IPOLYPARTI BOGARASOK


Romhányi László
DUNAKANYAR LEGYEZŐHORGÁSZ BARÁTI KÖR

Hárságyi Balázs
NYÁLKA TEAM

Dénes Ádám csapatkapitány
NAGY LEGYEK


A válogatottat Somogyi Péter a MűHOSz Elnöke kíséri a rangos viadalra.
NYÁLKA TEAM
A MűHOSz Európa bajnokságra készülő válogatottjának jelenlegi támogatói:


2007-2008. Jegyzőkönyv letölthető, ide kattintva (doc formátumban)


Az Ipoly-parti Bogaras Kupa eredményei letőlthetőek, ide kattintva (xls formátumban).


III. Fish-Fantom Kupa, 2007. július 14.

Az idei versenyévet komoly hír nyitotta az Elnökség részéről; a nemzetközi legyes szövetség, a FIPS-Mouche 19:1 arányú, nyílt szavazással tagjai közé fogadta szövetségünket, ezzel lehetővé téve azt, hogy a Műhosz válogatott csapatot indítson az augusztusi, Norvégiában megrendezésre kerülő Műlegyező Európa-Bajnokságon.
Ez, az önmagában is nagy reményekre okot adó hír még vonzóbbá tette a harmadik Nemzeti Legyezőbajnokság már szinte hagyományos szezonnyitó versenyét, a Fish-Fantom Kupát.
E verseny házigazdái évről évre a Bihari Legyezőhorgász Klub és a Fish-Fantom Sporthorgász Egyesület képviselői, helyszíne pedig a Sebes-Körös, Körösszakál térségében. A Fish-Fantom SHE-ről érdemes tudni, hogy 2002-ben a finomszerelékes horgászat népszerűsítésére alakult, és mára több mint 400 tagot számlál. Ezen belül, de önálló szakosztályként működik a Bihari Legyezőhorgász Klub, mintegy 12 taggal, Kathi László elnökletével.

Viktor fáraszt Viktor fáraszt


A Fish-Fantom Kupa az előző években 25 fő részvételével zajlott, melynek legfőbb oka a víz volt, annak fizikai értelmében, ugyanis hol zuhogó eső, hol pedig árhullám formájában tesztelt bennünket, legyeseket. Igazából nem tudni, hogy a külhoni tározók víztartalékolásának, az időpont-választásnak, vagy egyszerűen csak a szerencsének tudható be, de idén már egy könnyen gázolható, kristálytiszta folyóban versenyezhettünk. A víz elkerült, igaz, nem mindenkit, mert a tagolt, főként agyagos aljzat így is megtréfált néhány versenyzőt (volt, aki az edzésnapokon, és volt, aki a versenyen merült).
Az első forduló 9 órától délig tartott (A Műhosz törekvése értelmében, mely a FIPS szabályaival való szinkronizálást célozza, az idei évtől több helyen változott a versenyszabályzat, így például az egyes fordulók háromórásak lettek). A tavalyi lengyel versenyen jól debütáló párokba sorsolást alkalmazták a szervezők, így a halakat egymásnak mértük. Jobb és bal parti szektorok kerültek kijelölésre, ezek képezték az A és B főszektorokat, melyeknek a folyómeder egyenetlenségéhez és a biztonságos közlekedéshez igazodó, változó hosszúságú, 2-8 fős szektorhelyei (tulajdonképpen alszektorai) voltak. A Fish-Fantom egyedi szabályai alapján az adott forduló három óráját a versenyzőknek az alszektoron belül, ott szabadon mozogva, de egymást nem zavarva kellett eltölteniük. Versenyzőnként átlagosan 50 méternyi folyószakasz jutott, így az alszektorok 100-400 méteresek voltak.

Verseny méret Verseny méret


A délelőtti fordulóban az A szektor végére kerültem, versenyzőtársammal, Munkácsy Zoltánnal, a házigazda Bihariaktól. Ez nem tűnt rossz előjelnek, ám a szektorunkban értékelhető halat a három óra alatt is alig fogtak. A zömében domolykókból álló fogások között sok egypontos (150 mm-nél kisebb) hal volt, és a "nagyok" is jobbára a 30 cm alatt maradtak. A forduló végére fejenként 3-4 mérendő hallal zártunk, ami általában 50-80 centit jelentett. E vízterület nehézségét mutatta számomra, hogy bár darabra sok halat sikerült fognom, a négy mérhető halam négy különböző fajból állt (nyúldomi-domi-balin-jász). Az összesen 102 pontos fogásomat egészen addig jónak éreztem, amíg a versenyközpontba érve három méter fölötti fogásokról nem értesültem. A folyó felső szektorhelyein ugyanis igen szép számmal álltak nagyméretű halak, zömében domolykók. File István 325, Hárságyi Balázs 320 pontot gyűjtött itt, 9, illetve 8 (!) darab halból. De figyelemre méltó volt Hárságyi Balázzsal egy szektorhelyen (B18-19) horgászó Dénes Ádám fogása is, aki 7 halból 303 pontot gyűjtött. Szinte egyértelmű volt, hogy az alacsony, és talán túlságosan is alacsony vízben a halcsapatok erősen szigetszerű elrendeződést mutattak, így jócskán jutott szerep a szerencsének is. Fontos tény azonban, hogy a jó helyet nem elég szerencsés kézzel kihúzni, ügyes horgászattal értékesíteni is kell a jó eredményhez.
A fogásokban tapasztalható meglehetősen erős szórás többekben gondolatébresztően hatott. A két forduló közti, kiadós és ízletes káposztás-babos csülök (melyért ezúton mondunk köszönetet a szakácsnak, Üveges Zoltánnak) után arról beszélgettünk a Műhosz elnökségi és versenybizottsági tagjaival, hogy a következő évadra a közgyűlés felé élni fogunk a szektorhelyezéseken alapuló versenyértékelés és kvalifikáció javaslatával. Ez a fajta értékelési rendszer működik jelenleg a FIPS versenyein és több, nagy legyező versenymúlttal rendelkező országban is, és valamelyest gyógyír a heterogén eloszlású halállományra.
A délutáni forduló részben irányított volt, így a korábban A szektorban horgászók a B szektorhelyek közül húztak, és hasonlóan fordítva is. A szerencse és kedvesem páratlan női megérzése folytán délutánra Hárságyi Balázsék nagy domolykókban bővelkedő B18-19-es helyére sorsoltunk. Én a szektor felső szélére álltam be, míg Zoltán a lenti részek bokrait vallatta ügyesen, hiszen 5 szép domolykóval zárta a fordulót, mely további 186 pontot jelentett számára. Én sem panaszkodhattam, a hely "magáért beszélt"; egy állásból 9 domit fogtam, 311 cm hosszban. Igaz, a halak megfogása óvatos horgászatot igényelt, és még emellett is sok rontott kapásom volt (látszott, hogy a halak a délelőtti fordulóból komoly legyes tapasztalatokra tettek szert).
A versenyközpontba érve kiderült, hogy az A szektor szintén esélyes híd alatti részén Farkas Szabolcs szépen fogott domolykókat nimfával, mintegy 161 pont összértékben. A reggel jól horgászó File István és Hárságyi Balázs a haltalanabb, alsó részeken is szákolt néhány értékelhető halat, így az egyéni végeredmény meglehetősen szorosan alakult.

Egyéni győztesek Egyéni győztesek


A képzeletbeli dobogó második helyén Hárságyi Balázs végzett 379 ponttal, szorosan mögötte, csupán 10 pont különbséggel harmadik lett a 2006-os bajnok File István, míg a győzelemhez végül elég volt az összesen 413 pontot érő fogásom. Az előkelő 4. helyen szintén három méter feletti fogással végzett Dénes Ádám, az utazó válogatott csapatkapitánya, őt követte versenytársam, Munkácsy Zoltán 247 ponttal. Testvére, Munkácsy László 185 pontot gyűjtött, ami a 7. helyre volt elég, hozzátéve, hogy három, első fordulóban vesztett testes balinja a dobogót jelenthette volna számára. Mintegy egy ponttal maradt le ettől az eredménytől Virág Zoltán, de 8. helye így is nagyon szép egyéni tendenciát mutat. A hazai versenyzésben debütáló Galajda Sándor összességében kétméternyi fogásával a testvérpár között, a hatodik helyen végzett. Kovács Krisztián és Kathi László holtversenyben kilencedikek lettek, itt a szintén nemzetközi etalon, a nagyobb fogott hal döntött, Krisztián javára.
Az összfogás egyértelműen dicséretére vált (mind mennyiség, mind méret tekintetében) a Sebes-Körös e szakaszának, és természetesen a versenynek, mely ezáltal a nagy halakban leginkább bővelkedő megmérettetéssé lépett elő. Igazolja ezt a legnagyobb fogás is, mely Hárságyi Balázsé, egy kereken 50 centiméteres domolykó formájában.
A csapatverseny - szintén az új szabályok szerint - a maximum 5 főből álló csapatok 3 legjobb eredményét vette a rangsorolás alapjául, így a Fish-Fantom csapatkupája 872 ponttal az Ipolyparti Bogarasoké lett. Második helyen fordult a Nyálka Team 605 ponttal, és csupán 8 ponttal lemaradva a házigazda Bihari Legyezők szerezték meg a bronzérmet, ami azért is nagyon szép teljesítmény, mivel a csapatuk csak három tagból állt.

Csapat győztes Csapat győztes


Bár - sajnálatos módon - a régi versenyzők közül többen nem tudtak eljönni, a létszám így is az eddig tapasztalt legnagyobb volt, mintegy 30 fő. A mezőnyben szép számmal tűntek fel új tagok a fórumlakók közül, jó volt látni, hogy egyre többen érdeklődnek e baráti hangulatú legyes találkozók és a versenyzés iránt. A résztvevőknek, az eredményhirdetésnek és a mindezt keretbe foglaló jó hangulatnak ebben az évben is a Komádi Szabadidőközpont adott otthont. A büfét Fülöp Attila, Csősz Ádám és Vígh László üzemeltette.
Köszönettel tartozunk a Műhosz főszponzorainak (akik egyben az EB-re utazó csapat támogatói), az Energofish Kft-nek, a Vision legyező márka forgalmazójának, a Sikeres Sporthorgász magazinnak, a Stroft horgászzsinórok hazai forgalmazójának, és a Tilos Rádió Haladó című műsorának.

Támogatóink Támogatóink


Köszönet a Sebes-Körös vízkezelőjének, a Körösi Halász Szövetkezetnek a verseny helyszínének biztosításáért, és a verseny idejére kibocsátott kedvezményes napijegyekért.
Nem utolsósorban pedig - azt hiszem, minden résztvevő nevében mondhatom - elismerésünket fejezzük ki a verseny gördülékeny és profi megrendezésért és a jó hangulatért a Fish-Fantom Sporthorgász Egyesület és a Bihari Legyezőhorgász Klub szakmai stábjának, Kathi Lászlónak (nick: katka), Munkácsy Zoltánnak (nick: kis_kacsa), Munkácsy Lászlónak (nick: kacsa) és Szilágyi Zsoltnak.

Gégény Viktor

A Fish Fantom kupa végeredményei letölthetőek ide kattintva (xls formátumban).

A file tartalmazza:

- FF végerdmény
- FF MűHOSz végeredmény (_sanya nélkül)
- FF csapat végerdmény
- a vesztett halak értékének kiszámítását segítő táblázat


Elkészült a közgyűlés által előirányzott új versenyszabályzat.

Letölthető az alábbi linkre kattintva: VERSENYSZABÁLYZAT 2007
Aktuális - Programok, rendezvények...


Lezajlott a MŰHOSZ 2007 évi közgyűlése. Bővebben itt olvashattok róla...

MŰHOSZ KÜLDÖTTGYŰLÉS! (korlátozott esemény)

A MűHOSz Küldöttgyűlésére elvárjuk az összes tagszervezetünk képviselőjét és várjuk érdeklődő tagjainkat is.

Időpont és helyszín:

- 2007 február 24 14.00 óra

- Budapest, Hotel Rila, Bp IX. ker Fehér Holló utca 2. az időpont 2007 február 24.

TÉRKÉP